≫ 

SRPSKA KRALJEVSKA VENČANJA KOJA SU OBELEŽILA ISTORIJU: Ljubavi jače od života (FOTO)

Najpoznatija srpska kraljevska venčanja bila su svakako ona Obrenovića i Karađorđevića, a jedno od najglamuroznijih bilo je venčanje kralja Aleksandra Obrenovića i rumunske princeze Marije

  • 1

Kraljevsko venčanje očekuje nas ove jeseni, 23. oktobra venčaće se princeza Ljubica Ljubisavljević i NJ.K.V. princ Mihailo Karađorđević.

LJUBICA JE NOVA SRPSKA PRINCEZA: Udaje se za Karađorđevića (FOTO)

Princ Mihailo Karađorđević, sin pokojnog Nj.K.V. princa Tomislava i Nj.K.V. princeze Linde, sa svojom izabranicom Ljubicom Ljubisavljević upriličiće prijem, kojem će pored članova i prijatelja kraljevske porodice Karađorđević, prisustvovati brojni ugledni gosti iz javnog života Srbije i inostranstva.

Podstaknuti ovim posebnim venčanjem, odlučili smo da saberemo istaknutija srpska kraljevska venčanja kroz istoriju.

VENČANJE DRAGE MAŠIN I KRALJA ALEKSANDRA OBRENOVIĆA

U vreme dok je kralj Milan još uvek imao uticaja u zemlji, oformljena je nova vlada na čelu sa dr Vladanom Đorđevićem. Prvo pitanje koje je Đorđević postavio ministrima bilo je pronalaženje dostojne žene mladome kralju.

Kralj Milan je predložio da to bude nemačka princeza od Šamburg-Lipea, ćerka njegovog velikog prijatelja. U Beogradu se već tada znalo za ljubav Aleksandra i Drage. Draga Mašin je često pozivana na svaki važan prijem. Svi su tada hvalili njenu taktičnost, otmenost, lepotu, pamet i suzdržanost. Kralj Milan je predao presto svome sinu Aleksandru i jedno vreme ostao u Srbiji.

Čitavu Srbiju je uzbunila vest koju je saopštio kralj Aleksandar 8. jula 1900. da je isprosio ruku Drage Lunjevice-Mašin, unuke Nikole Lunjevice, borca u ratovima za oslobođenje Srbije.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Na dan venčanja, pred kućom Drage Mašin pojavili su se hiljade građana, koji su nosili njene slike i klicali joj. Povorka je krenula prema Sabornoj crkvi, gde se trebao obaviti čin venčanja.

Sveštenici su od ranog jutra iznosili ikone, kandila i sveće. Kralj Aleksandar se pojavio tog jutra na venčanju u vojnoj uniformi, sa epoletama i odlikovanjima, a Draga Mašin u venčanici od bele čipke sa brilijantskom dijademom na glavi.

U crkvi su čin venčanja obavila dva mitropolita, episkopi i dvadeset šest arhimandrita. Počasnu pratnju su činili oficiri srpske vojske, među njima i Dragutin Dimitrijević Apis, sa činom kapetana. Posle obavljenog venčanja, po izlazu iz crkve, narod je uzvikivao: "Živeo Kralj! Živela Kraljica Draga!“

Kraljica se sa Aleksandrom nastanila u Starom Kraljevskom Dvoru, gde je jednu sobu uredila po svome ukusu i naručila mnoštvo stvari iz Francuske i Švajcarske. Imala je svoju pratnju, spremačicu, krojačicu i dizajnerku i često je odlazila na svečane balove i prijeme.

U nastavku pogledajte kako je bilo na venčanju u narodu voljene Kraljice Natalije sa tadašnjim knezom Milanom Obrenovićem:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    18. septembar 2016 | 21:01

    Стефан и Ана, Душан и Јелена, Лазар и Милица, Стефан и Ангелина....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA