Trg republike ove subote postaje ulična laboratorija! (FOTO)

Kako od kartona i gumene rukavice napraviti muzički instrument i kako provući štapić kroz balon a da ne pukne su samo neki od eksperimenata koji će dobiti svoju naučnu potporu ove subote

  • 0

U susret 11. Noći istraživača, koja će se u Beogradu i još deset gradova Srbije održati poslednjeg petka u septembru, istraživači pozivaju sve Beograđane da im se pridruže u zanimljivim eksperimentima u centru grada.

Trg republike, kod DNK fontane, u subotu 17. septembra od 17 do 19 časova postaje laboratorija.

Uz kombinovanje nauke i igre, istraživači će pokazati kako je moguće iskoristiti svakodnevne kućne stvari i igrati se nauke.

Kako od kartona i gumene rukavice napraviti muzički instrument i kako provući štapić kroz balon a da ne pukne su samo neki od eksperimenata koji će dobiti svoju naučnu potporu ove subote.

Foto: Promo/Noć istraživača Foto: Promo/Noć istraživača

Uz pomoć Cirkusfere, svi prisutni će imati priliku da vide žive poluge u vazduhu, kao i žongliranje lopticama, simboličnim mahunarkama u čast 2016. godine - Međunarodne godine mahunarki.

Svi sadržaji su, kao i u samoj Noći istraživača, besplatni, a za cilj imaju edukaciju mladih naraštaja kao i podizanje svesti o važnosti nauke i naučnih istraživanja u svakodnevnom životu na popularan i zanimljiv način.

Organizatori Noći istraživača pozivaju sve zainteresovane da u ponedeljak 19. septembra, od 19 časova, dođu u KC Grad na „Delikatesni ponedeljak“, kada je na istraživačkom meniju pasulj i naučni sladoled od suvog leda.

11. Evropska Noći istraživača, održaće se 30. septembra u više od 250 gradova, a ova manifestacije ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Foto: Promo Foto: Promo

Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Prijatelji i sponzori Noći istraživača su DOGA digitalna i ofset grafika, Alma Quatro i Info media group.

(Telegraf.rs / PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA