BEOGRADSKA FABRIKA VELIKA SKORO KAO CELA PRESTONICA: Bogatstvo koje može da spasi Srbiju (FOTO)

Pošto se prostire na skoro 30.000 hektara, može da se smatra "drugim Beogradom", jer urbana površina glavnog grada iznosi oko 36.000 hektara

  • 3

Ovih dana u medijima se piše o prelasku Poljoprivredne korporacije Beograd na republički nivo i pokušaju da za preduzeće pronađu strateškog partnera. Međutim, ono što nije opštepoznato je kolikim zemljištem ta korporacija raspolaže.

PKB U RUKAMA DRŽAVE: Beograd vlasništvo akcija preneo na Republiku Srbiju

Sa gotovo 30.000 hektara možemo ga zvati "drugim Beogradom", jer urbana površina glavnog grada iznosi oko 36.000 hektara, odnosno 360 kvadratnih kilometara.

PKB se sastoji iz devet gazdinstava, a raspolaže sa više od 30.000 koka nosilja, 9.000 krava, 6.000 svinja... Zapošljava oko 2.000 ljudi. O zemljištu od oko 30.000 hektara, od toga 23.000 hektara u svojini države i oko 7.500 hektara u svojini društva, u sastavu PKB korporacije, ubuduće će se odlučivati na republičkom nivou, zbog, kako je na sednici Skupštine grada obrazložio Nikola Nikodijević "većih mogućnosti države da reši budući status PKB korporacije".

Jedan od modela transformacije ovog preduzeća mogao bi da bude i strateško partnerstvo, a kao potencijalni partner spominjao se švajcarski investicioni fond "Kastor" koji bi u proizvodnju uložio čak 600 miliona evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktor PKB-a Dragiša Petrović rekao je da je i strateško partnerstvo jedna od opcija, jer je važno da se nastavi proizvodnja, očuvaju radna mesta i omoguće investicije i tehnološko unapređenje proizvodnje.

MALI: PKB je posebno interesantan za strane investitore!

Na sednici Skupštine grada Beograda, na kojoj je usvojena odluka o prenosu akcija ovog preduzeća sa Grada na Republiku, odbornik DS Zoran Alimpić izneo je primedbu da je ovakva odluka nelogična.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Alimpić je podsetio da je u pitanju ogromna imovina koja se nalazi nadomak Beograda, a koja u svom sastavu ima i veliki broj atraktivnih građevinskih lokacija, te da je nelogično da se jedna lokalna samouprava odriče takve imovine u korist bilo koga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar1

    19. septembar 2016 | 21:54

    Aj'te vise spasavajte!!!!!

  • OBILIC

    20. septembar 2016 | 15:34

    Ova krava nije zdrava pa nemoze da pase a za narod dalje kuluk i dobro zna se

  • OBILIC

    20. septembar 2016 | 15:33

    Buuu muuuu. Uuuuuu. Eeeeee. Krenulo je grok grok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA