DA LI PORAZ ANGELE MERKEL ZNAČI POVRATAK NACIZMA: Mračna vremena kucaju na vrata Nemačke

Glasači su tako osigurali prva mesta za desničare u parlamentu Berlina, a to je ujedno i prvi put da ekstremna desnica ulazi u parlament još od ujedinjenja

  • 8

Ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD), čija popularnost poslednjih meseci raste zahvaljujući njihovoj brutalnoj retorici koja počiva na islamofobiji i antiimigrantskoj politici, ostvarila je uspeh na lokalnim izborima širom Nemačke. U isto vrieme, CDU Angele Merkel beleži neke od najgorih rezultata u svojoj istoriji.

VELIKI PORAZ ANGELE MERKEL: Doživela je krah u Berlinu, a to je najmanje očekivala

Na lokalnim izborima u Berlinu desničari su tako osvojili 14,2 posto glasova, i to samo tri dana nakon što je berlinski gradonačelnik Majkl Mueler upozorio kako bi povećane simpatije prema ovoj stranci mogle u ostatku sveta biti protumačene kao znak povratka ekstremne desnice i nacista u Nemačku, prenosi Independent.

Glasači su tako osigurali prva mesta za desničare u parlamentu Berlina, a to je ujedno i prvi put da ekstremna desnica ulazi u parlament još od ujedinjenja.

MAJA LASIĆ JE POBEDILA ANGELU MERKEL U BERLINU: Da li gledamo u buduću kancelarku Nemačke (FOTO)

Poređenja radi, CDU Angele Merkel osvojio je tek nešto više glasova, 17,6 posto, a to je jasan znak da se glasači ne slažu s politikom Angele Merkel. Barem se više ne slažu s obzirom da je do izbegličke krize Angela Merkel uživala veliku popularnost. Ujedno, ovo je i upozorenje za CDU pred parlamentarne izbore koji se održavaju u oktobru sledeće godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Stranka levog centra SPD, socijaldemokrate, osvojile su 21,6 posto glasova na izborima u Berlinu i time su relativni izborni pobednici. No, pravi je pobednik, to je svima jasno, ekstremno desna Alternativa za Nemačku.

-Ovo je tek početak u Berlinu - prokomentarisao je Džordž Pazderski, član ove desničarske partije.

BERLIN IZLAZI NA IZBORE: Predviđa se potop Angele Merkel

Njegova rečenica ustvari je potpuno tačna jer je Alternativa za Nemačku praktično do nedavno bila marginalna desničarska stranka, a sada ima podršku značajnog broja urbanog stanovništva glavnog grada. Oni su u velikom usponu i stoga je za očekivati da bi dogodine na izborima ova ekstremna desnica mogla ostvariti još značajnije rezultate.

- Ostvarili smo odličan rezultat. Stigli smo do glavnog grada i na putu smo za Bundestag - rekla je Beatriks von Storč, jedna od čelnica stranke.

Upravo stoga reči berlinskog gradonačelnika izrečene svega par dana pre izbora zvuče prilično zastrašujuće.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Govoreći o mogućem dobrom uspjehu Alternative za Nemačku, on je rekao da bi to bio znak povratka nacizma.

- To bi širom svijeta bilo protumačeno kao znak da se vraćaju ekstremna desnica i nacizam u Nemačku. Berlin nije neki stari grad, to je grad koji se transformirao iz središta Hitlerove Nemačke u svetionik slobode, tolerancije, različitosti i socijalne kohezije - rekao je Mueler.

A kad u takvom gradu ekstremno desna stranka uhvati više od 15 posto na izborima, u drugim sredinama može dobiti i puno više. Pogotovo s obzirom da se nastavlja veliki uzlet stranke.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kate

    20. septembar 2016 | 14:16

    Sto je i bilo za očekivati. Krstaski rat na pomolu...

  • DARKO 100%

    20. septembar 2016 | 14:03

    Pitali jednog ozbiljnog sociologa: - Kakva je razlika između demokratije i narodne demokratije? Bez dvoumljenja im odgovori: - Ista kao između košulje i luđačke košulje.

  • Gavra

    20. septembar 2016 | 14:09

    Hajl hitler

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA