≫ 

I MUŠKARCI U SRBIJI UMIRU OD RAKA DOJKE! Evo kako da proverite da li ste ugroženi! (VIDEO)

Najveći problem kada je reč o tumoru dojke kod muškaraca je što se bolest kod njih kasno dijagnostikuje, pa je smrtnost izuzetno velika. Od ukupnog broja bolesnika, bez obzira na stadijum bolesti, pet godina preživi 36 odsto, a 10 godina tek 17 odsto pacijenata

  • 13
dojke, Muškarac, rak, dojka, grudi Foto - Ilustracija: Profimedia, Sciencephoto RM

Naizgled samo bolest žena - rak dojke, "napada" i muškarce. A mnogi o tome pojma nemaju. Kao ni to na koji način je moguće proveriti ko je ugrožen od najopasnije bolesti. Od tumora grudi godišnje u našoj zemlji oboli nekoliko desetina muškaraca, u proseku 40, uglavnom osobe starije od 60 godina. Ono što predstavlja najveći problem kada je reč o raku dojke kod muškaraca jeste što se bolest kod njih kasno dijagnostikuje, pa je smrtnost kod muškaraca izuzetno velika u odnosu na broj obolelih.

OPERACIJA DOJKI O TROŠKU DRŽAVE: Ženama koje su pobedile rak besplatna rekonstrukcija grudi

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" govore da je u Srbiji rak dojke 2000. imalo 44 muškarca, 2001. - 83, 2002. - 56, 2003. -59, 2004. - 68, 2005. - 60, 2006. -56. Sledeće, 2007. godine tumor grudi dijagnostikovan je kod 98 pripadnika jačeg pola, 2008. - 51, 2009. -54 a 2010. je od ove bolesti oboleo 71 čovek.

Poslednji raspoloživi podaci odnose se na naredne tri godine, tako da je 2011. tumor grudi imalo 59 osoba muškog pola, 2012 - 61 a 2013. godine 63.

Samo 1% ljudi može da prepozna RAK DOJKE na slici! Da li ste među njima? (FOTO)

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

U proseku u Srbiji, tumor dojke, inače najčešći rak kod žena, ima 2,5 odsto muškaraca i to starosti između 60 i 70 godina.

Nažalost, praksa pokazuje da se prilikom postavljanja dijagnoze kod muškaraca češće nego kod žena otkriju metastaze na druge organe. To je posledica kasnog javljanja lekaru, jer mnogi ne znaju da i muškarci mogu da imaju ovu vrstu tumora pa i kada napipaju, izbegavaju da odu kod doktora zbog čvorića na grudima.

To i jeste razlog što je prognoza raka dojke kod muškaraca znatno lošija nego kod žena. Od ukupnog broja bolesnika bez obzira na stadijum bolesti pet godina preživi 36 odsto a 10 godina 17 odsto pacijenata.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

NOVI LEK ZA RAK DOJKE: Zaustavlja rast tumora i dvostruko produžava život

Osim kvržice na grudima, simptomi su i promene na bradavici ili kože dojke, i gnojenje.   

Inače, faktori rizika za ovu bolest i kod muškaraca su porodična istorija raka dojke odnosno genetika, zatim izloženost radijaciji i visok nivo estrogena.

Kako bi izbegli drastične posledice, muškarcima, pogotovo starijim, preporučuje se da jednom u dva meseca urade samopregled.

Pogledajte u video snimku kako da se pregledate:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA