SASTANAK O PRIMIRJU U SIRIJI OCENJEN KAO NEUSPEO: "Bio je dug, bolan i razočaravajući"

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti nakon neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep

  • 1

Međunarodni sastanak na visokom nivou o krizi u Siriji u Njujorku završen je u četvrtak bez dogovora o tome kako oživeti propalo primirje koje su ranije ugovorile Rusija i SAD. Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

SIRIJSKA VOJSKA KRENULA NA DŽIHADISTE: Počela velika vojna operacija u Alepu (FOTO)

Keri, Lavrov i izaslanici još 21 zemlje Međunarodne grupe za podršku Siriji nalaze se u Njujorku gde se održava generalna skupština UN. Keri je dodao da je spreman da se sastanke sa Lavrovim ponovo danas u novom pokusaju da se nesto uradi. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura opisao je sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji kao "dug, bolan i razočaravajući" i dodao da želi da veruje da su Rusija i SAD ozbiljne u nameri da posreduju u postizanju mira.

Nakon sastanka na marginama Generalne skuštine UN, De Mistrua je ocenio da je bilo pogrešno objaviti da je prekid neprijateljstava u Siriji "mrtav", prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti nakon neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep. Keri je dodao da će SAD nastaviti da se zalažu za prekid vatre koji bi se mogao postići pregovorima i za političku tranziciju kojom bi se okončao petogodišnji rat.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je naveo da Vašington ne može uspeti u tome sam i da je potrebno da sirijska vlada i njen glavni podržavalac Rusija učine svoj deo. Keri je to izjavio nakon sastanka sa najvišim ruskim diplomatama i predstavnicima evropskih i arapskih zemalja posvećenog sirijskoj krizi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mille Milovanovic

    25. septembar 2016 | 12:21

    Tako su u Bosni primirje dok ne naoružanju vojsku i premešte borce a za pucnjavu krivili Srbe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA