NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Svedoči Legija!

Ulemek je naveo da je njegov motiv da ovo ispriča u istrazi to što je petnaest godina stariji i iskusniji

  • 5

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, zakazanom za danas i sutra u Specijalnom sudu, trebalo bi da svedoči nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je u istrazi ukazao na nekadašnjeg šefa SDB Radomira Marković, prooptuženog u ovom postupku, kao odgovornog za zločin.

LEGIJA O UBISTVU ĆURUVIJE: Milorad Ulemek ključni svedok, prvi put javno o likvidaciji novinara

Ulemek tvrdi da je početkom NATO bombardovanja razgovorao sa Markovićem, u sedištu Službe u ulici Kneza Miloša, koji je zatražio od njega da se "ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države", ali on to nije mogao da prihvati jer je bio angažovan na Kosovu.

U razgovoru nekoliko nedelja kasnije, Marković mu je rekao da je "to završeno" , da bi mu u jednoj prilici kao neposredne izvršioce ubistva Ćuruvije označio pripadnike Službe Ratka Romića i Miroslava Kuraka, takođe optužene u ovom postupku, tvrdi Ulemek, navodeći da je potpuno siguran da je do toga došlo "po nalogu" Službe, pišu Novosti.

Marković je, iznoseći na početku suđenja odbranu u kojoj se izjasnio da nije kriv, negirao da je Služba umešana u ubistvo Ćuruvije i negirao da je između njega i Ulemaka bio susret i razgovor u kojem je to tražio.

Do njihovog razgovora nasamo, precizirao je Ulemek, došlo u hodniku ispred kancelarije Markovićevog pomoćnika Franka Simatovića, koji se uprkos pozivima suda nije pojavio da svedoči tako da je predloženo da se na suđenju izvrši uvid u njegov iskaz iz istrage.

Ulemek je naveo da je njegov motiv da ovo ispriča u istrazi to što je petnaest godina stariji i iskusniji, da je u samici analizirao sve što se dešavalo i da je Služba zlouptrebljena na najstrašnji način.

Ulemek i Marković su u zatvoru na izdržavanju kaznu od po 40 godina zatvora jer su osuđeni za atentate na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali i u Budvi i za ubistvo Ivana Stambolića, dok je Ulemek osuđen i za atentat na Zorana Đinđića i u slučaju Zemunski klan.

U ovom nastavku suđenja trebalo bi, kako je sudsko veće najavilo, da budu saslušani i pripadnici Zemunskog klana, braća Miloš i Aleksandar Simović, koji su u istrazi ispričali da je po naređenju Ulemeka trebalo da ubiju Romića i Kuraka ali da se od toga odustalo, kao i da je Ulemek rekao da je Marković naložio ubistvo Ćuruvije.

Vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. i to , kako Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi, iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti zbog svojih javnih istupa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meho

    26. septembar 2016 | 11:49

    Legiju treba osloboditi i proglasiti nevinim za sva djela koja je pocinio kao komadant JSO-a, jer po zakonu bio je duzan da izvrsava naredjenje kao policajac. Treba pohapsiti i suditi svim akterima zlodjela, politicarima i drzavnicima koji s u davali naredjenja. Kako je mogao jedan policajac il ikomadant policije da odbija naredjenja drzavniak, sefova, naravno da bi bio il ismjenjen ili uhapsen il iubijen. Ulemek je samo izvrsavao naredjenja, Zasto nema nijedne presude nekom politicaru a sve je islo od njih.

  • PRAVDA

    27. septembar 2016 | 20:43

    Legija je uvek govorio istinu i samoistinu. Jedan od najhrabrijih. Bio je vojnik profesionalac.Takvih više neće biti na ovim prostorima. Patriota.Odan državi i svojim zadacima. Samo napred pukovniče, svi ti i uz tebe smo.Mnogo znaš, to je bio tvoj problem Pravda je spora ali dostižna.Nikoga nisi ubio, niti dao nalog za to.

  • Osveta

    26. septembar 2016 | 10:57

    Legijina priča nema veze sa istinom. To je njegova osveta Markoviću jer je učestvovao u ubistvu Legijinog kuma Arkana, a ovu dvojicu tereti kao direktne izvršioce jer su bili dobri sa jednim Bg žestokim momkom koga su zemunci likvidirali! To ceo Beograd zna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA