Ovom Makedoncu s neba je pao kamen koji vredi hiljade evra. Ali on neće da ga proda (FOTO)

- Parče meteorita koji sam pronašao teško je oko 300 grama i veličine 12 sa 6 santimetara. Nije mi poznato kada je on pao na planinu Vodno, možda pre 10 – 15 godina, a možda pre 20.000 ili 100.000 godina - kaže Šindov

  • 3

U svetu postoje „lovci na meteorite“. To su ljudi kojima je jedino zanimanje pronalaženje odbačenih nebeskih tela, na čijoj prodaji kasnije prilično dobro mogu zaraditi. Jedan meteorit poseduje i Vane Šidov, penzioner iz skopskog sela Sopiše, ali mu ni na kraj pameti ne pada da ga proda. On je bio spreman da svoj meteorit, jedini poznati primerak tog nebeskog tela u Makedoniji, pokloni nekoj naučnoj instituciji ili muzeju, ali nijedna od njih za to nije bila zainteresovana.

Krešin auto je pogodilo nešto crveno veličine oraha, ali sve se zatreslo kao da ga je pogodio kamen od 100 kg! (FOTO)

- Meteorit sam našao sasvim slučajno, šetajući se po planini Vodno iznad sela Sopište gde živim. Na jednoj stazi sam primetio nešto slično crnom kamenu. Pošto dobro znam kako izgleda meteorit, čim sam taj predmet uzeo u ruke znao sam da držim deo rasprslog nebeskog tela. U to sam se uverio kada sam se vratio kući i prineo mu magnet - za koji se odmah zalepio. Na planini Vodno, koja je dobila ime zbog obilja izvora i vode, nema ležišta železne ili druge rude, pa sam otud više nego ubeđen da se radi o meteoritu. Na Vodnu mogu da se nađu parčići granata zaostalih iz bivših ratova, ali ono što sam ja pronašao nije ni slično tome - kaže Šindov.

Stručnjaci objašnjavaju da meteorit po pravilu nema oštre ivice, niti rupe, već koru oko sebe koja je nastala prolaskom kroz atmosferu, a reaguje na magnetno polje, baš kao i nebesko telo koje je našao Šindov.

U blizini mesta gde ga je pronašao nije bilo nikakvog kratera, a na površinu zemlje meteorit je „isplivao“ zahvaljujući mehanizaciji i buldožerima koji su u tom delu brda Vodno ravnali teren za izgradnju jedne porodične kuće.

- Parče meteorita koji sam pronašao teško je oko 300 grama i veličine 12 sa 6 santimetara. Nije mi poznato kada je on pao na planinu Vodno, možda pre 10 – 15 godina, a možda pre 20.000 ili 100.000 godina - kaže Šindov.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

U svetu, pogotovo u Americi postoje lovci na meteorite koji ih traže sa detektorima za metal i magnetima. Njihov glavni motiv je dobra zarada, jer u zavisnosti od veličine, cena komada meteorita može da dostigne i do 20.000 evra. To je dobro poznato i Vanetu Šindovu, ali je on, uprkos tome, spreman da meteorit pokloni nekoj naučnoj instituciji ili muzeju u Makedoniji.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

- Ja sam zaljubljenik u avijaciju, a meteorit koji sam pronašao je dar sa neba. Drage volje ću meteorit pokloniti, ali jedno parče ću odlomiti za sebe - kaže Šindov.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

Neverovatno, ali istinito – niko u Makedoniji nije zainteresovan za meteorit koji na poklon nudi Šindov.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

U Rudarskom institutu u Skoplju, Geološkom zavodu, Građevinskom fakultetu niko nije znao da nam kaže da li je u Makedoniji ikada pronađen meteorit. Jedino je profesoru Blažetu Boevu, sa katedre za minerologiju Univerziteta Goce Delčev iz Štipa poznato da je u Prirodno-naučnom muzeju u Skoplju postojao jedan primerak meteorita nađen u okolini Struge, ali ga više nema jer je davno ukraden. On tvrdi da ni jednog drugog uzorka meteorita u Makedoniji nema. Uprkos tome, niko od njih nije zainteresovan da od Šindova na poklon dobije ovo vredno nebesko telo.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • (O.o)

    27. septembar 2016 | 12:20

    I posle kažu, novac ne pada sa neba...

  • Dj

    27. septembar 2016 | 12:59

    Bilibi kad bimu ukrali ? Vi pisete taknu adresu ovog gospidina ? Nek se pazi damu lopovi ne ukradu!!

  • Ivke...

    29. septembar 2016 | 15:27

    Obican kamen.malo ugljenisan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA