≫ 

OVA ŽENA IMA NAJMANJU PLATU U SRBIJI: Kako preživljava sa 2.000 dinara mesečno? (FOTO)

- Prihvatila sam da radim za toliko manju platu da bih sačuvala radno mesto u nadi da će se nešto u međuvremenu promeniti - kazala je Slavica Zaković

  • 14

U Kratovu kod Priboja, Slavica Zaković radi kao kuvarica u Osnovnoj školi "Blagoje Polić" za platu od tek dve hiljade dinara. Za taj iznos, ona svakodnevno, kada radi, pripremi skoro 40 obroka za učenike i zaposlene u ovoj ustanovi.

Naime, Slavici je smanjena plata po pravilniku o finansiranju ustanova osnovnog obrazovanja, koji je na snazi od prošle godine, mala škola u kojoj radi, u odnosu na broj učenika ima pravo na 10 odsto norme kuvarice. Taj procenat podrazumeva da radi nedeljno četiri sata, a direktor joj je to prošle godine raspodelio na dva dana, kako ne bi u potpunosti prekidao rad đačke kuhinje.

- Evo baš mi je sad stigla poruka iz banke, pola plate, hiljadu dinara. Prethodna mi nije ni stizala jer je bilo ispod hiljadu. Prihvatila sam da radim za toliko manju platu da bih sačuvala radno mesto u nadi da će se nešto u međuvremenu promeniti. Nikako ne mogu ni u ta dva dana da završim poslove oko spremanja hrane, pranja posuđa i ostalo, za ta dva sta, ostanem uvek koliko je potrebno da bi kuhinja, koliko toliko radila kako treba - kaže Slavica i dodaje da bi bila zadovoljna da joj se od ove godine odobri makar pola plate, kao što je to odobreno u nekim školama sa sličnim brojem učenika.

Tada bi Slavica imala oko 10.000 dinara.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ukoliko se izvede računica, njena dnevnica u danima kada radi, iznosi 250 dinara. S ozbirom da sprema dnevno oko 40 obroka, znači da za jedan obrok treba pet dinara.

- Jako smo zadovoljni kuhinjom kada radi. Slavica je vredna i pedantna, sprema domaće pite, sama pravi kore, peciva i ostali obroci su ukusni, deca su zadovoljna. Značilo bi nam dosta da kuhinja nastavi da radi jer u selu nema pekare ili nekih drugih radnji gde bi deca mogla da kupe užinu - kaže Jelena Šćepović, majka deteta koje se hrani u đačkoj kuhinji škole u Kratovu, piše Danas.

Zoran Tanasković, direktor škole, kaže da je ove godine obećano povećanje na 25 odsto, da će se on boriti da kuvarica dobije makar pola plate, jer na drugi način nije moguće organizovati rad kuhinje. Nezadovoljni su i roditelji jer đačka kuhinja radi samo dva dana, ni zaposlenima to ne odgovara, a u najgorem položaju je kuvarica koja radi za simboličnu platu.

- Prošle godine smo slali zahtev resornom Ministarstvu sa obrazloženjem, pa nam nije odobreno povećanje norme. Ove godine smo ponovili zahtev i ima nekih incidija da će nam izaći u susret - kazao je direktor škole.

U nameri da napravi uštede u obrazovanju, Ministarstvo je donelo razne pravilnike o finansiranju.

(Telegraf.rs / danas.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    27. septembar 2016 | 15:58

    Dostaaa

  • sole

    27. septembar 2016 | 18:01

    Vucicu znas li za ovaj slucaj, Vulin i ministar prosvete takodje.E Srbijo jadna li si sa ovakvim politicarima i ovakvim slucajevima.

  • Алекса

    27. septembar 2016 | 20:10

    Колико је новаца потрошено на муслиманске хорде из Азије, које се хране, перу, превозе на мој рачун и на грбачи свих Срба, а за ову жену даје се 2 000 динара??? Срамота.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA