≫ 

NAJVEĆI UBICA U SRBIJI: Ova bolest ubija Srbe, a malo je potrebno da je pobedimo (VIDEO)

Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, to nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti

  • 4

Svetski dan srca koji se danas obeleževa i u našoj zemlji, Srbija dočekuje sa neslavnom statistikom - svakog dana 47 Srba doživi infarkt dok ga 15 ne preživi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, a to nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

SRUŠEN VELIKI MIT: Normalan pritisak nije 120 sa 80, već...

Predsednik udruženja kardiologa Srbije prof. Branko Beleslin objašnjava da su mnogobrojni razlozi koji dovode do kardiovaskularnih bolesti - loše životne navike, pre svega pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. On napominje i da Evropsko kardiološko društvo svake godine izdaje preporuke o primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, da ne bi došlo do infarskta srca i moždanog udara.

Pušenje je apsolutno zabranjeno, a dokazano je da i pasivno pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 odsto. U ishranu treba uvesti omega 6 i omega 3 masne kiseline, a one se najviše nalaze u ribi. Riba bi trebalo jesti najmanje dva puta nedeljno -  rekao je Beleslin.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Fizičko vežbanje, nastavlja on, treba da bude u svim starosnim grupama, prilagođeno utreniranosti. Preporuka je da se vežba dva i po sata nedeljno, odnosno 30 minuta dnevno.

Preporuka Evropskog kardiološkog društva je da krvni pritisak bude ispod 140 sa 90, da vrednost šećera u krvi bude ispod sedam, a ukupni holesterol manji od pet milimola po litri.

Među kardiovaskularnim bolestima, prof. Beleslin kaže da je infark miokarda najzastupljeniji i da je u Srbiji poslednjih deset, petnaest godina vlada prava epidemija i da taj trend nije zaustavljen.

AKO IH PUŠITE, ODMAH PRESTANITE: E-cigarete štetne za srce isto koliko i duvan

Dodaje da je za infarkt najvažnije na vreme obratiti se lekaru, da se što pre odpuši krvi sud, te su se do sada takvi pacijenti lečili trombolitičkim sredstvima , lekovima koji rastvaraju trom.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

- Danas se pacijenti sa infarktom miokarda zbrinjavaju u salama za kateterizaciju srca i rezultati su veoma dobri. U poslednjih 20 godina broj smrtnih slučajeva od infarkta je smanjen - rekao je Beleslin.

To se postiglo, kako kaže, razvijanjem mreže centara za kateterizaciju srca, tako da isti tretman dobiju pacijenti u većim gradiovima i u manjim sredinama u Srbiji, jer je vreme najvažnije za preživljavanje kod infarkta.

Kažu da je INFARKT, kad TRNE LEVA RUKA, a može da bude nešto JOŠ GORE!

Svetski dan srca obeležava se pod sloganom "Znanje je moć- čuvaj svoje srce" u Mikser hausu od 13 sati. Zainteresovani građani imaće priliku da na više punktova od kardiologa, endokrinologa, neurologa, saznaju nešto više o značaju prevencije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Matić

    29. septembar 2016 | 11:11

    Naša poznata naučnica prof.dr Mirsanda Stanić je napravila vakcinu za visoki pritisak koja je u SAD prošla najvažnija ispitivanja sa velikim uspehom. Kada vakcina bude ušla u praksu biće to ogroman doprinos svetskom zdravlju.

  • eh

    29. septembar 2016 | 13:33

    Mere koje nista ne kostaju i mogu da se donesu vec danas: Apsolutna zabrana prodaje cigareta licima mladjim od 18 godina. Obavezna licna karta prilikom prodaje cigareta i bez izgovora, "poslala me tetka da kupim cigarete..." Ko je uhvacen da prodaje cigarete maloletnom licu, velika novcana kazna. Apsolutna zabrana pusenja u kaficima i zatvorenim prostorima. Ne postoji "pusacka "i "nepusacka" zona--dim putuje i nemoguce ga je spreciti. Pasivno pusenje je opasno kao i aktivno. Nemate prava na pusacku "slobodu" ako vasa "sloboda" ugrozava druge. Zabrana pusenja ispred bolnica. Doktori onkologije ne smeju da puse cigarete ispred bolnica gde se ljudi lece od raka! Ako su zavisnici nek kupe elektronske cigarete da ne truju druge. Zabrana pusenja u skupstini i skupstinskim restoranima--ako oni tamo puse, salje se poruka da je drustveno prihvatljivo da se pusi. Onda so--koja se cesto ne pominje i koja se nenormalno mnogo koristi u Srbiji.So je direktno odgovorna za mnoge kardiovaskularne bolesti. Ne bi trebalo soliti vecinu hrane uopste, zato sto vecina namirnica vec ima so u sebi. Mogu da se dodaju zacini kao ruzmarin, bosiljak i slicno... Pored toga i belo brasno, secer,vegeta,mesne preradjevine--ali za njihovu stetnost se vec zna...

  • milan

    29. septembar 2016 | 10:59

    najbogatiji izvor omega 3 je laneno ulje a ne riba,a veoma je bitno da od ukupne kolicine omega 3 u lanenom ulju cini alfa linoinska kiselina koja je najbitnija iz grupe omega 3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA