KATALONIJA SE OTCEPLJUJE OD ŠPANIJE 2017. GODINE? Referendum o nezavisnosti će se održati i bez saglasnosti Madrida

Premijer Španije ne odobrava referendum i poziva se na ustav, prema kome bi trebalo da o sudbini državne teritorije odlučuju svi Španci

  • 12

Separatistički predsednik Katalonije Karles Puigdemont raspisaće referendum o nezavisnosti te pokrajine na severoistoku Španije u septembru 2017. godine, bez obzira da li će dobiti odobrenje Madrida.

 

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

 

- Do samog kraja ćemo pokušavati da dobijemo pristanak Madrida. Mada ako ne bude pozitivnog odgovora... bićemo spremni da raspišemo referendum u drugoj polovini septembra sledeće godine - rekao je on u katalonskom parlamentu.

 

Karles Puigdemont je preuzeo dužnost početnom godine s veoma otvorenom namerom da sredinom 2017. godine uspostavi institucije nužne za nezavisnost njegove pokrajne. On je u sredu obećao da će poštovati taj vremenski plan.

 

- Parlament će krajem juna doneti potrebne zakone kako bi Katalonija funkcionisala kao nezavisna država i pozvaćemo građane na birališta kako bi svojim glasom omogućili proglašenje nezavisnosti - istakao je on.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Vlada Španije koju od 2011. godine vodi konzervativac Mariano Rahoj, odbija takvu mogućnost, koju je 2014. godine iskoristila i Škotska. Premijer se poziva na ustav i ističe da se o sudbini dela državne teritorije moraju izjasniti svi Španci.

 

Ali, većina Katalonaca traži pravo da oblučuju o budućnosti svoje pokrajne, što su pokazali i velikim skupovima potpore nezavisnosti održanim 11. septembra, kada se obeležava Diade, katalonski nacionalni praznik.

 

MASOVNI PROTESTI NA NACIONALNI PRAZNIK: Desetine hiljada Katalonaca traže otcepljenje od Španije! (FOTO)

 

Puigdemontov plan je naišao na prepreku u junu kada je koalicijska vlada izgubila podršku CUP - a, najradikalnije separatističke stranke u parlamentu i time i apsolutnu većinu.

 

Na parlamentarnoj sednici koja se završava u četvrtak, zatražiće da se glasa o poverenju vladi koje će se najverovatnije i dobiti.

 

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biba

    29. septembar 2016 | 12:40

    E sada znate zbog čega Španija nije do sada priznao Kosovu....

  • Sarmat/Banja Luka

    29. septembar 2016 | 13:03

    Haha...Dodik je otvorio pandorinu kutiju...

  • Putin R.S

    29. septembar 2016 | 12:02

    E onda se otvara pandorina kutija. Siptari ce traziti referendum za spajanje sa Albanijom, Korzika otcepljenje od Francuske, Skotska, Irska, Vels od Velike Britanije, Qubek od Kanade, Srpska od Bosne, Vojvodina od Srbije i ko zna ko jos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA