≫ 

POBEDA VEČITIH STUDENATA: Vlada Srbije produžila rok za završetak studija po starom programu

Vlada Republike Srbije usvojila je predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, koje se odnose na produženje roka za završetak studija

  • 1

Možda su neki studenti godinama imali izgovore da su upali u "loše društvo", pa zbog toga nisu završili fakultet, ali, sada su dobili još jednu šansu.

 

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, koje se odnose na produženje roka na realizaciju prava studenata na završetak studija započetih po nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija u skladu sa propisima koji su važili do stupanja na snagu tog Zakona, javlja agencija Anadolija.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je tu proceduru u vezi sa izmenama Zakona o visokom obrazovanju kako bi se studentima koji studiraju po starim programima produžio rok za završetak studija.

 

Najjači izgovor srpskog studenta! Kad je pomenuo dedinu brusilicu, jedni su ga proglasili bogom, a drugi da je lud (FOTO)

 

ŠOK ZA VEČITE STUDENTE: Omogućeno im je da studiraju po novom programu ali sa novim USLOVOM!

 

Pre pokretanja same procedure Ministarstvo se konsultovalo u vezi sa ovim predlogom sa univerzitetima i fakultetima, kako državnim tako i privatnim, kao i sa predstavnicima studenata, a više od 60 posto fakulteta podržalo je predlog Ministarstva, kao i studentska udruženja.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je izjavio da lično, kao član akademske zajednice, nije za produženja roka, ali da je pokrenuo proceduru jer od toga zavisi budućnost velikog broja mladih ljudi te da je produženje roka u cilju povećanja broja akademskih građana.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

KONAČNO ODLUČENO: Starim studentima produžen rok za završetak fakulteta!

 

On je tada dodao i da će ovo biti poslednja šansa za studente koji studiraju po starim studijskim programima, jer se Ministarstvo sledeće godine neće baviti tim pitanjem.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izmene i dopune Zakona odnose se i na pravo studenata upisanih po Bolonji u školskoj 2013/2014. godini da zadrže mogućnost da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, a studenti koji su u prethodne dve godine ostvarili najmanje 48 ESP bodova imaju pravo da se rangiraju u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta Republike Srbije.

 

(Anadolija / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA