SVE O DOBITNIKU NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Huan Manuel Santos - od jastreba do goluba mira (FOTO)

AP za 65-godišnjeg Santosa takođe navodi da se "od njega nije očekivalo da bude mirotvorac"

  • 1

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos dobitnik je, saopšteno je danas, ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, uprkos tome što su Kolumbijci odbacili na referendumu mirovni sporazum koji je 26. septembra potpisao sa vođom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Rodrigom Londonom.

Nobelovu nagradu za mir dobio kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos

Santos je nakon objave da je dobio nagradu izjavio je da će ona doprineti unapređenju mirovnog procesa u Kolumbiji.

- On je bio zbunjen. Bio je veoma zahvalan. Rekao da je nagrada od neprocenjivog značaja za dalji mirovni proces u Kolumbiji - rekao je sekretar Norveškog nobelovog komiteta Olav Njolstad za televiziju NRK nakon što je telefonom razgovarao sa Santosom, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je dodeljivanje Nobelove nagrade za mir Santosu iznenađenje pošto su Kolumbijci na referendumu odbili sporazum sa marksističkim pobunjenicima sa ciljem okončanja 52-godišnjeg rata.

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

Samo dva dana posle potpisivanja sporazuma sa liderom marksističkih pobunjenika poznatim po ratnom nadimku Timočenko, kojim je trebalo da bude okončan rat koji je odneo 260.000 života, Santos je u Generalnoj skupštini UN objavio da "danas imamo razloga za nadu, jedan je rat manje na planeti".

Kako primećuje Bi-Bi-Si, Santos nije uvek koristio optimističan i pomirljiv ton kao tokom ovog govora u Njujorku. Manje od deceniju ranije, on je u funkciji ministra odbrane Kolumbije dozvolio kontroverzno bombardovanje kampa koji je FARC imao u Ekvadoru bez prethodnog obaveštavanja vlasti susedne zemlje.

AP za 65-godišnjeg Santosa takođe navodi da se "od njega nije očekivalo da bude mirotvorac".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

KOLUMBIJA, ZEMLJA U KOJOJ RAT NE PRESTAJE: Ljudima je muka od gerilaca i narko-kartela, ali ne pristaju na dogovor (FOTO) (VIDEO)

Agencija navodi da Santos potiče iz jedne od najbogatijih porodica u Kolumbiji i među njegovim glavnim potezima za vreme vođenja kolumbijskog Ministarstva odbrane izdvaja ovaj prekogranični napad u Ekvadoru iz 2008. u kojem je ubijen jedan od glavnih komandanata pobunjenika i tajnu operaciju oslobađanja troje Amerikanaca koje je Farc držao u zarobljeništvu više od pet godina.

Prema mirovnom sporazumu koji je Santos ispregovarao, pobunjenici koji predaju oružje i priznaju ratne zločine neće ići u zatvor. Bilo je predviđeno takođe da FARC dobije deset mesta u kolumbijskom Kongresu do 2026. čime bi se olakšala njihova tranzicija u politički pokret.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

AP navodi da su se Santos i Londono, kojeg inače Norveški Nobelov komitet nije ni pomenuo imenom u obrazloženju nagrade, sastali samo dva puta tokom celokupnog mirovnog procesa.

AFP navodi da je Santos, rođen u avgustu 1951. u Bogoti, izdanak bogate, moćne porodice koja je duboko zastupljena u kolumbijskoj politici i medijima. Santos za samog sebe kaže da politički pripada "ekstremnom centru".

Pored Harvarda, obrazovao se i na Londonskoj školi ekonomije, na početku karijere bavio se novinarskim poslom i kao mladić je pokrivao sandinističku revoluciju u Nikaragvi. Nakon toga je prešao u politiku i bio na više ministarskih pozicija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. oktobar 2016 | 18:16

    POTPUNO JE ZASLUZIO NOBELA ZA MIR!!! TREBA MU DODATI I ZA HEMIJU, EKONOMIJU ,TRANSPORT I TRGOVINU!!!! VAZNO JE DA JE CITAV SVET SNABDEVEN I ZADOVOLJAN!! !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA