NJEGOVE FOTOGRAFIJE POMERAJU SA MRTVE TAČKE: Evo zašto treba da posetite ovu izložbu (FOTO)

Izložba je humanitarnog karaktera, jer će 50 odsto ostvarenog prihoda biti donirano za obnovu italijanskih gradova koji su nastradali u nedavnom zemljotresu

  • 1

Кonceptualni umetnik i fotograf Nenad Marjanović predstavio je sinoć fotografije iz umetničkog opusa pod nazivom “Petak 14.” u izložbenom prostoru Dorćol Platz. Prilikom otvaranja izložbe, autor je istakao da je ova izložba umetničke fotografije postavka novina u njegovom dosadašnjem radu, ali i u Srbiji iz više razloga. Kako je dodao, umetnici imaju zadatak da pomeraju stvari sa mrtve tačke, da ruše granice i motivišu ljude na akciju.

- Na izložbi sam predstavio i novinu u svom radu, koju sam nazvao “foto-skulptura”. Radi se o oslikavanju fotografije na belom zidu starom fotografskom tehnikom i svi koji posete izložbu imaće priliku da vide kako to izgleda. Ovo kameno fotografsko platno daje čitavoj izložbi sasvim poseban vid i karakter i pokazuje da fotografija može da uraste u prostor i da ga preoblikuje. I sama galerija može postati deo izložbe, kao jedna od fotografija. Rad na "foto-skulpturi“ bilo je novo i zanimljivo iskustvo za mene - istakao je umetnik.

Foto: Nenad Marjanović Foto: Nenad Marjanović

Naime, autor je uspeo da, jednim potezom, spoji tri velike "umetnosti prostora": arhitekturu, vajarstvo i fotografiju. Posebnom tehnikom napravio je od belog zida - "foto-papir", a od galerijskog prostora "mračnu komoru". Kako je rekao „foto-skulptura“ predstavlja vid umetničkog izraza do sada nepoznat u Srbiji.

Foto: Nenad Marjanović Foto: Nenad Marjanović

Izložba je humanitarnog karaktera, jer će 50 odsto ostvarenog prihoda biti donirano za obnovu italijanskih gradova koji su nastradali u nedavnom zemljotresu.

Foto: Nenad Marjanović Foto: Nenad Marjanović

- Kao neko ko godinama stvara u Srbiji i inostranstvu, smatrao sam da imam obavezu da pokrenem novi talas među umetnicima, talas solidarnosti i društvene odgovornosti. Italija je kolevka Renesanse, važno utočište moderne umetnosti i dom svim umetnicima širom sveta. Teško sam primio vest da je zemljotres potpuno uništio drevan grad Armatriče i zato sam odlučio da prihod od ove izložbe doniram kako bi se obnovili gradovi koji su pogođeni u zemljotresu u Centralnoj Italiji , gde su I nastale neke od fotografija. Neće to biti velika sredstva, ali moja namera je da iniciram, da pokrenem taj talas solidarnosti u Srbiji i motivišem druge umetnike da učine isto ili nešto slično - rekao je Marjanović.

Na izložbi “Petak, 14.”, koja će biti otvorena za posetioce do 1. novembra, predstavljena je serija crno belih konceptualnih fotografskih radova vidne odvažnosti autora sa primesama sukoba sa mainstream kulturom.

Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baschelik

    17. oktobar 2016 | 05:42

    Nije ovo izložba ne cenzurisane laži pa da se i botovi ukljuce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA