CIA UPOZORAVA: Rusi bi mogli da lažiraju dokaze o krađi na američkim izborima

- Kampanja koja je mesec dana vođena uz podršku ruske vlade u cilju podrivanja kredibiliteta američkih predsedničkih izbora - putem hakovanja, sajber napada i širenja dezinformacija - verovatno će kulminaciju doživeti na dan izbora - objašnjavaju aktuelni i bivši šef CIA

  • 12

Amerika bira predsednika 8. novembra, a izborni dan će obeležiti vrhunac novog oblika informacionog rata, uz mogućnost da bi Rusi mogli da postave lažne dokaze, ukazuju danas sadašnji i bivši američki obaveštajni zvaničnici.

TRAMP SVE BLIŽI POBEDI: Bivši šef CIA mu je savetnik za bezbednost!

Kako aktuelni i bivši šef CIA objašnjavaju za Rojters, kampanja koja je mesec dana vođena uz podršku ruske vlade u cilju podrivanja kredibiliteta američkih predsedničkih izbora - putem hakovanja, sajber napada i širenja dezinformacija - verovatno će kulminaciju doživeti na dan izbora.

I dok ruski zvaničnici negiraju takve navode, američki obaveštajci upozoravaju da bi hakeri mogli da postave fiktivne dokaze onlajn o opštoj izbornoj krađi.

Takođe navode da bi mogli da uspore Internet sajber napadima, kao i da objave poslednju tranšu hakovanih mejlova, uključujući i neke koji bi mogli da budu falsifikovani.

- Ne treba potcenjivati ono što oni mogu ili žele da urade. Moramo da budemo spremni - kaže Leon Paneta, bivši direktor CIA i ministar odbrane tokom prvog mandata predsednika Baraka Obame.

Na neki način, tvrdi Paneta, oni uspevaju da ometaju izborni proces u SAD i sa tim će nastaviti sve "dok ne plate cenu".

Aktuelni direktor CIA Džon Brenan nije želeo da komentariše navode o ruskoj umešanosti, ali je rekao da su ruski obaveštajci iskusni kada je reč o kombinovanju tradicionalne špijunaže sa naprednom tehnologijom.

Štaviše, dodaje on, digitalna era stvara ogromne mogućnosti za špijuniranje, ali dovodi i do ranjivosti.

- Informatičko doba je "potpuno promenilo način na koji možemo i moramo da operišemo" - zaključio je Brenan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    2. novembar 2016 | 16:48

    Ција се изгледа укључује у кампању на страну Хилари Клинтон... ПС Демократски нема шта :)

  • SIKTER

    2. novembar 2016 | 16:46

    Evo sad pa ovo, kako kad vi imate najnapredniju tehnologiju,silikonsku dolinu itd.Stalno se hvalite da ste najaci na svetu, najspremniji, najbolje sluzbe itd. Sta vam radi sluzba za nacionalnu bezbednost FBI,CIA i da ne nabrajam vise. Paranoja je cudo!

  • gregor

    2. novembar 2016 | 17:08

    Kako to nisu najavili dok je Hilari bila u velikoj prednosti!Ovako ona pobedjuje ovako ili onako,a ako budu morali da šteluju ona unapred demantuju glasine.Toliko pozz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA