≫ 

OPASNA POTERA U SRBOBRANU: Policija traži jaguara i majmuna, koje je vlasnik sakrio negde u gradu! (FOTO)

Pripadnici inspekcije nastavljaju potragu za jaguarom i makaki majmunom, koje je vlasnik nezakonito izmestio na nepoznatu lokaciju pre inspekcijskog nadzora, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

  • 7

Inspekcija je u Srbobranu oduzela tri odrasla medveda koje je u neprikladnim uslovima držalo fizičko lice.

GRIZLI STEPAN VENČAO DEVOJKU I MLADIĆA, a onda je odlučio da poljubi mladu umesto mladoženje!

Pripadnici inspekcije nastavljaju potragu za jaguarom i makaki majmunom, koje je vlasnik nezakonito izmestio na nepoznatu lokaciju pre inspekcijskog nadzora, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dva mrka medveda i jedan koji je hibrid mrkog i polarnog medveda je nakon uspavljivanja i pre pripreme za transport pregledao stručni tim, koji je zabeležio fizička oštećenja na telima životinja i poremećaje u ponašanju zbog neadekvatnog držanja u zatočeništvu.

Komšija Lajoš Hebel (65) kaže da su ga noću često budili krici medveda:

- Ne daj Bože, čuješ neke krike, da li je to lav bio ili medved, ne znam ni sam. Nije svejedno kada te noću probudi jeziv krik. Ja se nisam plašio, pa sam znao nekada i da izađem na avliju, čujem ih, ali ne vidim - kaže Lajoš koji živi prekoputa imanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Lajoš tvrdi da su životinje nekoliko puta uspevale da probiju kapiju i da izađu na ulicu:

-Lično sam video, lame bi razvaljivale kapiju i krenule ka Feketiću. Nisi mogao da ih stigneš, tek posle nekoliko sati uspevali su da ih vrate. Nije strašno, ali i jeste, za decu naročito.

Komšinica G. Z. takođe je potvrdila da je često slušala riku medveda koji su udarali u kaveze jer su uslovi bili nehumani:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prvo sam mislila da riču lavovi, ali sam posle saznala da su u pitanju medvedi. Obično početkom jeseni postane nesnosna buka, ali smo valjda već svi navikli, to je godinama trajalo, plašili smo se samo da ne pobegnu iz kaveza - kaže uplašena komšinica.

Petar Šarić, treći komšija svedoči o ovom cirkusu koji se dešavao u blizini njegove kuće:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Čuo sam priču da je njemu pre nekoliko godina pobegao i piton koji je uhvaćen tu kod jedne prečice, ali i medved koji je provalio kavez, pa su ga uhvatili u blizini imanja. Nisam uplašen, mada priznajem čujem neke čudne zvuke, da li su to sad lame, ne znam - priča Šarić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

Vakcinisani su, čipovani i uzeti su neophodni uzorci, a privremeno su zbrinuti u Zoološkom vrtu Palić i Zoološkom vrtu grada Beograda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tu će biti do okončanja procedure njihovog trajnog zbrinjavanja u sklopu specijalizovanih prihvatilišta za medvede u Nemačkoj i Bugarskoj uz podršku nevladine organizacije Četiri Šape (Vier Pfoten).

Te vrste medveda su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Srbija je potpisnik te konvencije od 2001. godine, navodi ministarstvo, dok mrki medved uživa status strogo zaštićene vrste na osnovu domaćih propisa.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kako je saopšteno, tri medveda oduzela je u ponedeljak, 31. oktobra u Srbobranu Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, a oduzimanje i zbrinjavanje divljih životinja obavljeno je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na tome su bili angažovani i veterinari i biolozi iz Zoološkog vrta Palić i Zoološkog vrta grada Beograda, kao i specijalizovani tim za medvede iz nevladine organizacije Četiri Šape (Vier Pfoten), sa kojim Ministarstvo sarađuje već nekoliko godina.

Navodi se da su oduzeti i jedan jaguar i jedan makaki majmun, koji su takođe držani u neprikladnim uslovima, a koje je vlasnik protivzakonito izmestio na nepoznatu lokaciju pre inspekcijskog nadzora, te da nadležni nastavljaju potragu za tim životinjama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slikar

    5. novembar 2016 | 08:53

    Gazda da se izmesti u cz na poznatu lokaciju.

  • Krstas

    4. novembar 2016 | 02:37

    Pre nekoliko godina medvedi su oduzeti Romima i posleti u Bugarsku dok se ovde ne napravi pihvatiliste.Ono naravno nije uradjeno nikada i medvedi su ostali (prodati ili poklonjeni).Na Goliji su pusteni neki, takodje zaplenjeni pa ih sad ima u velikom broju, prave stete ali svi o tome cute.

  • Jagos.

    4. novembar 2016 | 06:47

    I moj komsija ima medveda u kucu rodom izbosne kad se raskrivi ns njega on poblijedi i skrozira odma uzima pajalicu i paja zidove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA