OVO JE PRAVA ISTINA: Da li vas čeka kazna ako vas šef pozove posle radnog vremena, a vi se ne javite? (FOTO)

Radno vreme vremenski period u kome je zaposleni dužan, odnosno raspoloživ da obavlja poslove prema nalozima poslodavca, ali šta se dešava nakon isteka?

  • 15

Brojni su poslodavci koji svoje zaposlene drže na "kratkom lancu" i nakon isteka radnog vremena. Oni uglavnom pravdaju svoje pozive željom da firma bude što uspešnija, ali ukoliko vam se to učestalo dešava, znajte da imate prava da se bunite!

SMANJIO ZAPOSLENIMA RADNO VREME NA PET SATI I PROFITIRAO: Radnici mu nisu plaćeni manje a duplo su produktivniji od proseka!

Naime, Zakonom o radu je regulisano šta je zapravo radno vreme, kao i to da zaposleni ne mora da se odazove na pozive poslodavaca nakon isteka istog.

Pritnksin: paragraf.rs Pritnksin: paragraf.rs

Navedeno je da je radno vreme vremenski period u kome je zaposleni dužan, odnosno raspoloživ da obavlja poslove prema nalozima poslodavca, na mestu gde se poslovi obavljaju, u skladu sa zakonom.

Pomoću ovih trikova ćete na poslu UVEK BITI FOKUSIRANI!

Pritnksin: paragraf.rs Pritnksin: paragraf.rs

– Naglašeno je i da se radnim vremenom ne smatra se vreme u kome je zaposleni pripravan da se odazove na poziv poslodavca da obavlja poslove ako se ukaže takva potreba, pri čemu se zaposleni ne nalazi na mestu gde se njegovi poslovi obavljaju, u skladu sa zakonom – kaže pravnik iz Beograda i dodaje da se vreme pripravnosti i visina naknade za istu uređuje zakonom, opštim aktom ili ugovorom o radu, a da se vreme koje zaposleni u toku pripravnosti provede u obavljanju poslova po pozivu poslodavca smatra radnim vremenom.

Ugovorom o radu  je regulisano trajanje radnog vremena, i nakon njegovog isteka, niste dužni da se javite poslodavcu, i to nikako ne može biti osnov za otkaz ili kaznu.

To je već vaša dobra volja!

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    4. novembar 2016 | 13:55

    Ja se ne javljam čak ni kad me zove tokom radnog vremena.

  • Јасмина

    4. novembar 2016 | 16:08

    А да ли ми имамо додатну новчану накнаду,ако нас шеф омета у нашем одмору након радног времена...8 сати смо у обавези да будемо на радном месту,све ван тога је наша приватност...

  • Alex

    4. novembar 2016 | 16:30

    Ako vam firma placa racun za mobilni telefon, onda ste u obavezi da se i javite na njega. Ako nemate sluzbeni broj, javljanje na privatni je stvar dobre volje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA