BILJKA KOJA JE SIMBOL SVAKE KUĆE U BANATU: Ona čak ima i svoj dan u godini (FOTO)

Oni koji je uzgajaju kažu da je to jedna od najskromnijih biljaka, sa malo pažnje ona vam vraća mnogostruko - lekovita, ukusna i dekorativna je

  • 1

Ratarstvo i povrtarstvo je najrazvijenija poljoprivredna grana na severu Banata, kojom se porodica Fazikaš iz Ruskog Sela kraj Kikinde tradicionalno bavi već decenijama.

AL' SE NEKAD DOBRO JELO, BAŠ: Napokon otkriveno ZAŠTO svi vole vojvođanske specijalitete! (FOTO)

Međutim, mlađi članovi porodice odlučili su pre nekoliko godina da se oprobaju u uzgoju ukrasnih tikvica ili ludaja, kako Banaćini vole da kažu.

- Počeli smo pre pet godina da sadimo ukrasne ludaje, a na ideju smo došli jer smo shvatili da na tržištu nema malih tikvica. Ovu njivsku biljku skoro da svako domaćinstvo gaji jer je jestiva, korisna i zdrava za ishranu. Međutim, uzgoj malih tikvica se razlikuje od uzgoja velikih ludaja - priča na Gabrijela Fazikaš i dodaje da se seme obično dobija iz osušenih plodova i da je najbitnije umereno zalivanje, sa ni previše ni premalo vode.

Kada biljčica izraste, navodi ona, tada se razređuje i najbolje je da su udaljene jedna od druge.

 

Porodica Fazikaš u svom domaćinstvu ima kompletnu mehanizaciju, što im, kako kažu, to mnogo olakšala posao.

- Nikada se u blizini ne sade dve različite sorte jer bi tada došlo do ukrštanja. Tikvice se moraju redovno okopavati kako ne bi obrasle u travi, pažljivo ih negujemo, zalivamo i čuvamo od toplote. Zatim ih se ostavljamo do kraja septembra ili početka oktobra, kada počinjemo sa branjem, slažemo ih u gajbice i nosimo na pijacu. Ukoliko je neka tikvica podložna kvarenju, ona se osuši i ostavi za narednu godinu. Suve tikvice se često koriste za pojedine aranžamane, najčešće cvetne. Nekada se tikvice beru i pre prvog mraza - objasnila je ona i naglasila da se od sušenih tikvica mogu praviti predivni ukrasni predmeti, da se mogu iscrtavati ili jednostavno čuvati u prirodnom stanju, kada služe kao ukras.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Što se tiče vrsta, ona objašnjava da postoji obična, muskatna, smokvolisna tikva.

Najpoznatije tikve su takozvane nategače, jurgete –izdužene valjkaste tikvice koje mogu i do dva metra da izrastu, takođe su vrlo interesantne muskatne tikvice neobičnog kruškastog oblika.

Gabrijela kaže da većina Banaćana na svojoj njivi gaji ludaje, ukrasne tikvice su nešto zahtevnije za održavanje, ali velike tikve su korisne.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Najviše volimo kolače da pravimo, nekada se samo ispeku i jedu kao poslastica. Ukrasne tikve nam se lepo prodaju, ljudi vole da ih imaju u kući i predstavljau prelep dekor. Najviše ih prodajemo za vreme manifestacije “Dani ludaje”. Da bi se gajila mala ukrasna tikvica potrebno je dosta truda i zalaganja, parcela na kojoj porodica Fazikaš gaji ovu ukrasnu biljku nije veća od pola hektara. Ukoliko su im uslovi dobri tikvica zna lepo da izraste, a kakve će boje i oblika biti to uvek ostaje iznenađenje, priča nam Gabrijela.

Ova neobična biljka po obliku, boji i ukusu poznata je od davnina. Oni koji je uzgajaju kažu da je to jedna od najskromnijih biljaka, sa malo pažnje ona vam vraća mnogostruko - lekovita, ukusna i dekorativna. I ne samo da je postala simbol Banata, ludaja je i simbol svake banatske kuće.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    14. novembar 2016 | 12:23

    Zato je moja bivša malo ludara i prava tikvica banaćanka sad mi je jasno od čega to dolazi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA