Informatika posvađala nastavnike fizičkog i ministarstvo

Nije dobro počelo sa odlukom da se ukine izborni sport u osnovnim školama, jer su učenici "preopterećeni"

  • 59

Najava ministra prosvete da će informatika biti uvedena kao obavezni predmet u osnovne škole umesto izabranog sporta, naišla je na oštre kritike nastavnika fizičkog vaspitanja, koji kažu da sportske aktivnosti treba povećavati, a ne smanjivati, jer je svako četvrto dete gojazno, ima problem sa ravnim stopalima, krivom kičmom...

>>> Informatika definitivno obavezan predmet, izabrani sport opterećuje učenike! Nema više dileme za narednu školsku godinu

Predsenik Udruženja pedagoga fizičke kulture Beograda Goran Petrović kaže da nema ništa protiv da se informatika uvede kao obavezan predmet, ali nikako umesto izabranog sporta.

Slaže se sa ocenom Ministarstva da izabrani sport nije ispunio očekivanja i kaže da udruženje koje vodi pokrenulo inicijativu da se izabrani sport "vrati tamo gde je pripadao, a to je da se pretvori u redovan čas fizičkog vaspitanja".

- Ideja je da učenici u osnovnoj školi imaju tri obavezna časa fizičkog vaspitanja i dve školske sportske sekcije u danima kada nemaju redovan čas fizičkog. Takvom sveobuhvatnom reformom omogućićemo da svako dete dnevno ima po 45 minuta organizovanih fizičkih aktivnosti - rekao je Petrović Tanjugu.

Kako kaže uvođenje informatike umesto izabranog sporta zahteva reakciju šire javnosti, a ne samo nastavnika fizičkog vaspitanja, jer je danas svako četvrto dete gojazno, ima neki deformitet kičme ili ravna stopala.

- Molim ministra da nam odgovori da li je to u interesu deteta? Šta će biti sa nastavom fizičkog vaspitanja, da li se taj čas ukida - pita se Petrović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će informatika od naredne školske godine biti uvedena kao obavezni predmet u osnovne škole umesto izabranog sporta, jer se mora voditi računa o opterećenju učenika.

On je ranije najavio da će uz dva obavezna časa fizičkog vaspitanja biti uvedene sportske aktivnosti tri puta nedeljno od po pola školskog časa, i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizicko vaspitanje, tako da će se deca svakodnevno baviti sportom.

Takvom organizacijom, rekao je on, sport i fizičko nisu "kalirali, već će biti na dobiti".

Foto - Ilustracija: Profimedia Foto - Ilustracija: Profimedia

ZAKON O OSNOVNOJ ŠKOLI

Zakonom o osnovnoj školi jasno definisano koliko maksimalno časova nedeljno mogu da imaju osnovci nižih i viših razreda, te da bi se uveo novi predmet neki od postojećih predmeta morao bi da se izbaci.

Prvi na udaru našli su se obavezni izborni predmeti - drugi strani jezik, veronauka ili građansko, izabrani sport.

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić u pokušaju iznalaženja rešenja predložio je da se veronauka i građansko vaspitanje uče četiri godine, a ne 12, ali njegov predlog nije naišao na odobravanje u javnosti.

Član Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Baucal rešenje vidi u tematskoj nastavi, objedinjavanjem više predmeta.

- Informatika je potrebna. Ðaci treba da počnu da ulaze u taj svet od najranijeg uzrasta, posebno ona deca koja kod kuće nemaju računar. Sa druge strane i fizički razvoj je bitan - rekao je Baucal Tanjugu.

Treba, nastavlja on, definisati standarde i ishode šta deca treba da znaju i razviju tokom osnovnog obrazovanja, a zatim kroz tematsku nastavu objediniti više predmeta.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski zalaže se povećanju broja časova nedeljno.

On je nedavno rekao Tanjugu da je Zakon o osnovnoj školi loš, a ne nastavni plan i program, te da ga treba menjati i povećati broj časova sa 25 na 28 nedeljno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prosvetni radnik

    12. novembar 2016 | 12:35

    Treba smanjiti casove istorije i geografije

  • Маra

    12. novembar 2016 | 12:28

    Citam i ne verujem!?! Sta je sa ovim roditeljima, 94,4 % anketiranih je za ukidanje izbornog sporta!?!?. Pa da li je moguce da vam je draze da vam deca bulje u racunare, tablete i telefone, nego da budu, pre svega zdrava? Da li je moguce da vam je draze da vam deca provode vise vremena po drustvenim mrezama, pretvarajuci se lagano u buduce kriminalce i starlete, nego da budu fizicki aktivna i na taj nacin kanalisu svu negativnu energiju koja ih u ovo nesrecno vreme okruzuje?!?!. Osvestite se, rec je o vasem detetu, sta vi zelite da ono postane?

  • L

    12. novembar 2016 | 12:58

    Objediniti tehnicko i informatiku, ili umesto 2 casa tehnickog nedeljno, moze 1+1. Inace , veronauka i gradjansko vaspit, nisu dali rezultat koji sa ocekivao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA