RUSIJA ZNA KAKO TREBA S HRVATSKOM: Kad dreknu "BU", Hrvati zakukaju "Ajme nama"

- Mantra koju smo godinama slušali sa Zrinjevca – da ćemo se u "ovome i onome uskladiti sa evropskim partnerima" – miriše na služničad ili, barem, na indolentni manjak ne samo inicijative ili stava, nego i samopoštovanja - konstatuje "Jutarnji list"

  • 13

Predsedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću izlazi na nos poseta Ukrajini i njegova ponuda hrvatskih dobrih usluga za mirnu reintegraciju teritorija pod kontrolom pobunjenika, podržanih od Rusije, piše Jutarnji list.

 

PUPOVAC: Niko od nadležnih organa Hrvatske nije reagovao na tablu "Za dom spremni" u Jasenovcu

Prigovori u Hrvatskoj, sleva i zdesna, kako navodi list, svode se na isto: zašto iznositi neko hrvatsko mišljenje koje može škoditi hrvatskim ekonomskim interesima? Ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov, spretno koristi potrebu hrvatskih medija za senzacijama i panikom, pa preko njih, s merom i na fin način, preti Hrvatskoj zbog njenih političkih odluka, piše zagrebački dnevnik.

 

Kako navodi list, prije nekoliko meseci on je ljubazno rekao:

 

- Jedna od mojih negativnih impresija jeste vaša velika zavisnost u spoljnoj politici od Zapada. Godinu sam dana ovde i pokušavao sam deset ministara pozvati u Rusiju, na forume, konferencije... Niko od njih nije posetio Rusiju.

 

Takođe je dodao da Rusija daje političke signale.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Mi ne želimo izvući Hrvatsku iz EU i NATO-a, ali istovremeno Rusija može nadopuniti ono što vam nedostaje- navodi ambasador.

 

- Naravno, sankcije ce se završiti za godinu ili dve, a Rusija će tada postavljati narudžbine za kupovinu robe, ali procenjujuci ko se kako ponašao u vreme sankcija. A u tom slučaju Hrvatska neće dobro proći - preneo je ambasadorove reči jedan hrvatski dnevni list.

 

ZELENO JEZERO JE POCRVENELO: Pavići su šetali i ugledali veliku lokvu, ljudi u panici, strahuju od najgoreg! (VIDEO)

 

Kako navodi "Jutarnji", ambasadorov posao jeste da  “prevrne da ne zagori”, pa je logično da u pitanju Krima poteže paralelu s Kosovom, a u pitanju Donjecka i Luganska naglašava da se u to ne meša Rusija nego su ogorčeni ukrajinski građani ruske nacionalnosti.

 

- Logično je da Hrvatska – pošto je neoprezno i zapravo kriminalno trubila o istorijskim granicama i o "hrvatskom barjaku na Romaniji" pa onda uz ozbiljne žrtve odbranila avnojske granice koje je Badinterova komisija priznala kao zaštićene Helsinškom poveljom – mora duvati i na hladno kada se Helsinška povelja u tom pogledu gazi, kako je učinjeno s Krimom - navodi se u članku.

 

Oblaci nad moskovskim Kremljem. Foto: flickr/Eldar Vagapov

Oblaci nad moskovskim Kremljem. Foto: flickr/Eldar Vagapov

 

Kako piše list, pametno Azimov kaže da je Krim u doba Nikite Hruščova poklonjen Ukrajini, ali oprezno prećutkuje da je prethodno u doba Staljina etnicki “očišćen” od Tatara kojima ga je carska Rusija otela na pravdi Boga, naime pravom jačeg.

 

Svi su potpuno zaboravili da su Hrvati imali dinare, a tek kad saznate koliko su vredeli (FOTO)

 

Činjenica je da je hrvatska politika prema Rusijei– i ekonomska i diplomatska – godinama vođena kao da nikoga nije bilo kod kuće ni na Pantovčaku, ni u Banskim dvorima, da dve godine nije imenovan ambasador u Moskvi, što je ispod nivoa bezobrazluka, da u Zagrebu nisu sami sa sobom načisto kako će s Moskvom, ocenjuje Jutarnji list.

 

- S druge strane, vidimo da Moskva ima ideju kako će sa Zagrebom, jer čim drekne: ''Bu'', kod nas odmah odjekuje horski "Ajme nama" - zaključuje Jutarnji.

 

Hrvatska ne samo da sme, nego i mora imati stavove o bitnim pitanjima ne samo regionalne i unijske, nego i evropske, mediteranske i globalne politike, najviše kada je reč o bezbednosti i prosperitetu, smatra hrvatski dnevnik.

 

- Mantra koju smo godinama slušali sa Zrinjevca – da ćemo se u "ovome i onome uskladiti sa evropskim partnerima" – miriše na služničad ili, barem, na indolentni manjak ne samo inicijative ili stava, nego i samopoštovanja -  konstatuje list.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CM

    5. decembar 2016 | 16:02

    Sta ce jadni, navikli da budu poslusne sluge. Sve je isto samo menjaju gospodare. Nekoliko godina bili nezavisni i to je to. Nisu navikli pa potrcali sto pre pod čizmu kolonista.

  • Raspucin

    5. decembar 2016 | 15:45

    Hrvati su tokom njihove duge 100 godisnje istorije uvek tako i funkcionisali samo bu, ma Jovan Ducic je car njihov mentalitet je opisan u pesmi od a do š.

  • Dr.

    5. decembar 2016 | 14:14

    Moraju odraditi ono sta su dobili od Amerike...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA