VOZAČI OPREZ: Prognozira se kiša, prilagodite vožnju uslovima na putu!

Kiša koju prognoziraju meteorolozi uslovljavaće mokre kolovoze koji u velikoj meri utiču na bezbedno odvijanje saobraćaja, a niske temperature doprinose pojavi poledice

  • 0

Ponedeljak po pravilu donosi pojačan intezitet saobraćaja, naročito u prepodnevnim satima, kada se na prilaznim putevima večih gradova, kao i na gradskim saobraćajnicama, očekuje veći broj vozila, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

IMATE STARE VOZAČKE DOZVOLE? Onda ovo morate da znate, inače ćete dobiti kaznu do 50.000 dinara!

Kiša koju prognoziraju meteorolozi uslovljavaće mokre kolovoze koji u velikoj meri utiču na bezbedno odvijanje saobraćaja, a niske temperature doprinose pojavi poledice, zbog čega se apeluje na vozače da brzinu vožnje prilagode uslovima na putu, jer vlažni kolovozi produžavaju zaustavni put vozila, a ukoliko brzina nije prilagođena može doći do izletanja sa kolovoza ili gubljenja kontrole nad vozilom.

Na putevima u planinskim predelima upotreba zimske opreme je obavezna, jer se u toku dana očekuju snežne padavine.

AMS podseća da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

AMS navodi da na državnom putu II A reda broj 259, deonica Niš-GP Gradina, između Bele Palanke i Pirota, usled radova na mostu kod mesta Čiflik, na snazi je izmena režima saobraćaja.

Saobraćaj će se za vreme izvođenja radova odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi će trajati naredna tri dana i obezbeđeni su adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na graničnim prelazima na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 15-20 minuta.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA