Tramp odlučio - Keli je novi ministar državne bezbednosti: Bio je u Iraku i vodio Gvantamo, a sada čuva američke granice i zaustavlja migrante

Keli je u tri navrata služio u Iraku

  • 0

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je i zvanično imenovao penzionisanog generala Džona Kelija za ministra državne bezbednosti.

>>> TRAMP SE OBRAČUNAVA SA IMIGRANTIMA: Ukoliko ne budu u zemlji posle njegove inauguracije, neće moći da ponovo uđu u SAD

Trampov tranzicioni tim je saopštio da će Keli da "predvodi neodložnu misiju zaustavljanja ilegalne imigracije i obezbeđivanja granica", preneo je Rojters.

Keli (66) je treći penzionisani general na visokom položaju u novoj američkoj administraciji. On je bivši glavnokomandujući južne komande američke vojske.

Među njegove zadatke, kao sekretara za unutrašnju bezbednost, spadaće obezbeđivanje granica SAD od ilegalne imigracije, zaštita predsednika, reagovanje na prirodne katastrofe, koordinacija obaveštajnim službama i borba protiv terorističkih pretnji.

Zvaničnici su ranije ukazivali da Keli dobro poznaje jugozapadne granice koju SAD deli sa Meksikom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Keli, za kojeg se očekuje da će biti potvrđen u Senatu, najnoviji je u nizu bivših vojnih zvaničnika imenovanih na položaj u novoj Trampovoj administraciji.

Agencije prenose da Keli iza sebe ima 45-godišnju vojničku karijeru koju je završio ove godine kao glavnokomandujući američke južne komande zadužen za aktivnosti američke vojske i odnose u Latinskoj Americi i Karibima.

U njegovoj odgovornosti bilo je i nadgledanje pritvorskog centra Gvantanamo, a u tri navrata služio je u Iraku.

Tramp je takođe imenovao prenzionisanog generala potpukovnika Majkla Flina za svog savetnika za nacionalnu bezbednost i penzionisanog marinskog generala Džejmsa Matisa za sekretara za odbranu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA