Ivan je na 20 kvadrata sobe napravio stazu za automobile za sve dečake do 77 godina (FOTO) (VIDEO)

Stazu sa preprekama prelaze specijalni automobili, možda najviše nalik pravima, koji koštaju od par stotina evra pa naviše

  • 3

Ivan Simović (36) iz Kragujevca napravio je safari stazu za automobile igračke u jednoj celoj sobi svoje kuće, na 20 kvadratnih metara.

Kragujevčani su videli čudan auto: Kad su mu se približili, šokiralo ih je ono što ih GLEDA sa zadnjeg sedišta (FOTO)

Stazu sa preprekama prelaze specijalni automobili, možda najviše nalik pravima, koji koštaju od par stotina evra pa naviše. Ivanu je za ovu stazu trebalo mesec dana rada. Pomagao mu je otac od 73 godine, a nadzornici su bili Ivanova ćerkica, sin i supruga kakvu malo muškaraca ima. Kada Ivanu komšije, zreli ljudi, dolalaze na kafu, dolaze zapravo da bi se igrali.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ivan Simović zaljubljenik je u takozvani krouel (crawler), hobi za odrasle, san za decu. Ljubitelji su ljudi koji kupuju automobiliće nalik džipovima, prave staze za terensku vožnju igračkama i trkaju se.

- Sa jedne strane ozbiljan sam čovek, izdržavam četvoročlanu porodicu, radim, pravim kuću. Sa druge strane, nikada nisam prestao da budem dečak koji voli autiće. Čak sam u Baru izdavao autiće za decu. Ovo jeste moj hobi, ali planiram da ga pretvorim u posao - kaže Ivan, delujući kao da se pravda pred suprugom koja zna da je u nekoliko autića i stazu uložio oko 2.000 evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Stazu su Ivan i njegov otac Mioljub pravili prošle zime, od priručnih materijala-drveta, stiropora, crepa, stakla. Radili su, ili se igrali, mesec dana, svakodnevno od devet ujutru do 20 sati uveče. U tom periodu Ivan je bio bez posla. Ivanova deca - ćerka Jovana (8) i sin Mihajlo (3) bili su nadzorni organ. Supruga Ana bila je, i sada je, stpljiva dama koja voli svoga muža. Ivan je svestan toga.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Staza je dugačka oko 40 metara, u dva nivoa po 20. Na njoj su prepreke, od drveta, stiropora, pur pene. Onaj koji putem daljinskog upravljača stazom vozi autić mora da se kreće vrlo oprezno, da se auto ne bi prevrnuo, ali ipak dovoljno brzo, kada je na stazi više vozila koja se takmiče - objašnjava Ivan.

Autići o kojima govori izrađeni su od plastike i aluminijuma, od čega zavisi i cena. Svaki se može nadograđivati, sasvim iznenada uključuje se u razgovor Ivanova supruga Ana, i priča postaje još zanimljivija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Možete zameniti motor, staviti onaj sa većim brojem obrtaja, amortizere, karoseriju, gume. Svaki ljubitelj može ostaviti svoj pečat, od boje auta, do detalja na karoseriji, vozača u autićima. Ima autića na baterije, električnih, ali i na benzin. Slično im je svima da su gume mekane, zbog staze koja je sa preprekama, da je veći razmak među točkovima i da autići liče na džipove - pojašnjava Ana detalje o strasti svog supruga, čime postaje prvi kandidat za najsuprugu 2016.

Ivan priznaje da su i staza i autići zapravo za odrasle, i Ana počinje glasno da se smeje. Ipak, ovaj par objašnjava da je krouel kvalitetna zabava za decu koja bi igrajući se razvijala motoriku. Ovaj hobi rano bi u mališanima otkrio buduće mehaničare, trkače, mašinske inženjere, informatičare.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ivan Simović na početku razgovora skromno je objasnio da on možda nije pravi sagovornik za priču o krouelu, jer ima mnogo zagriženijih, onih koji u autićima i stazama imaju po par desetina hiljada evra. Baš zbog toga, Telegraf je njega izabrao da priča o dečakim snovima odraslog i odgovornog muškarvca.

- Ne idem u kafanu i kladionicu, ovo je moj "porok" kada ne radim i nisam izvođač radova na kući koju pravimo. Želja mi je da jednom napravim veliku stazu, nabavim autiće i osnujem klub ljubitelja krouela. Oni bi plaćali članarinu, dovodili decu, a ona bi mogla da se igraju autićima koje roditelji ne mogu da im priušte. Predstavljao bih ovaj hobi na manifestacijama. Imam prava da želim da zarađujem od onoga što volim i da se zauvek igram, a od toga da živim - kaže Ivan, koji ovo može ostvariti jer uz sebe ima podršku cele porodice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ivan je zamolio Telegraf da na ovaj način pozove sve ljubitelje ovog "sporta", hobija, da se jave na njegov fejsbuk profil i da zajedno osnuju klub i- igraju se.

Baviti se ovim hobijem zna da bude usamljeno u Srbiji, zaključuje Ivan Simović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- A ja ću malu decu naučiti kako da voze i ne polome automobile, jer su oni skupi - objašnjava nadzorni organ čitavog projekta, Ivanova osmogodišnja ćerka Jovana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

A ovako izgleda vožnja po Ivanovoj stazi:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiM

    12. decembar 2016 | 16:19

    Skup hobi

  • Milenka

    12. decembar 2016 | 21:25

    Bravo, ima nas jos za igru ! Cestitke !

  • Srdjan

    13. decembar 2016 | 00:01

    Ej ja vozio na toj stazi jer smo drugovi jos iz srednje skole. Treba probati staza je odlicna.Ideja sa nekim klubom je odlicna jer svima nama je potrebno da podetinjimo makar na 10 minuta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA