ZELENAŠENJE NEMA GRANICE: Lome ruke i noge da bi vratili drug

Prilikom sklapanja ugovora sve češća obaveza dužnika je da osigura svoje ruke i noge, ukoliko dužnik kasni sa otplatom, na njegovu adresu dolazi uterivač duga, koji nesrećnom čoveku traži da izlomi ruke i noge kako bi zelenaš mogao da naplati ratu

  • 11

Više stotina ljudi godinama stiče bogatstvo zelenašenjem, sprovodeći najčešće psihičku i fizičku torturu nad ljudima koji nikako ne mogu da plate astronomske kamate. Iako se godišnje jedva desetak žrtava usudi da podnese krivične prijave protiv zelenaša, broj ojađenih je nekoliko stotina puta veći.

 

SUROVA ZELENAŠKA FEJSBUK PREVARA USRED SRBIJE: Roditelji tražili pomoć za bolesno dete, nisu imali pojma KO IH VREBA! (FOTO)

 

Ostali se pomire sa sudbinom da su sve izgubili, pa često dignu ruku na sebe, ili na krvav način pokušavaju da se obračunaju s ljudima koji su im pozajmili novac.

 

Da zelenaši sve drskije ubiraju danak od sirotinje, dokaz je i činjenica da sve češće počinju da osiguravaju i pojedine delove tela onih kojima pozajmljuju novac, pa ukoliko novac ne vrate na vreme, teraju ih da sami lome ruke i noge kako bi naplatili osiguranje. Ukoliko to sami ne učine, pošalju svoje ljude koji za njih odrade posao.

 

- Jezivo je šta sve rade dužnicima. Prilikom sklapanja ugovora sve češća obaveza dužnika je da osigura svoje ruke i noge. A onda, ukoliko dužnik kasni sa otplatom, na njegovu adresu dolazi uterivač duga, koji nesrećnom čoveku traži da izlomi ruke i noge kako bi zelenaš mogao da naplati ratu - priča za Srpski telegraf izvor iz policije.

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

ZELENAŠKA GROZNICA: Beograđani upadaju u sve veće dugove, pozajmljene pare vraćaju troduplo!

 

Zbog straha od teških zelenaških pretnji, ali i činjenice da su pravno pristali na dužnički ugovor, godišnje se krivično delo zelenaštva prijavi tek po nekoliko slučajeva, a samo retki budu osuđeno za to krivično delo.

 

- Uzeo sam od lokalnoh zelenaša 500 evra sa 25 odsto mesečne kamate. Nisam imao izbora jer mi je novac trebao za ćerkino školovanje. Posle četiri meseca vratio sam glavnicu, ali mi je ostalo još 500 evra kamate. Od tada su krenule moje muke. Pretili su da će mi poteti ćerku, upadali su sa bejzbolkom i lomili sve po kući, a onda su me naterali da osiguran ruke, kao garant da ću isplatiti kamatu - priča D. I. iz okoline Novoig Sada.

 

Foto - Ilustracija: Profimedia, Alamy

Foto - Ilustracija: Profimedia, Alamy

 

EVO KAKO NAM SE ŽIVOT PRETVORIO U PAKAO: Zastrašujuća ispovest bračnog para koji su ojadili zelenaši!

 

Da je reč o organizovanim kriminalnim gripama koje na ime visoke kamate ljudima uzimaju kuće, zemlju i čitava imanja slaže se i advokat Borivoje Borović.

 

- Vrlo su retki slučajevi pravosnažnih presuda zato što su zelenaši u vrlo dobrim odnosima s policijom i posebno zbog toga što se građani plaše da ih prijave jer se radi o organizovanim kriminalnim grupama. Imao sam slučaj kada su zelenaši uzeli čitavo imanje čoveku iz Lazarevca. On se suprostavio oružjem i dobio je tri godine zatvora jer je ubio dvojicu koji su došli da mu uzmu kuću pre pravosnažne odluke. Svew u svemu to je ozbiljan problem koji je uzeo magha pre 20 godina, a sada su ti predmeti prepušteni izvršiteljima, tako da se ni pred sudovima više ozbiljno ne tretiraju - objašnjava advokat Borović.

 

Prema našem Krivičnom zakoniku, za zelenaštvo je poredviđena kazna do tri godine zatvora, i novčana kazna. Međutim, iz tog krivičnog dela proizilazi i drugo - iznuda, a kazna za nju je od jedne do 15 godina zatvora.

 

(Telegraf.rs / Srpski telegraf)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lajoš

    13. decembar 2016 | 09:51

    Zelenaše banke, objekti pod hipotekom na licitaciju, mobilni operateri prodaju dugove pa kreće telefonska tortura. Pozajmljeno, potrošeno mora da se vrsti.

  • Doberman

    13. decembar 2016 | 10:26

    kod zelenasa sam ides, svestan i slobodnom voljom sklapas ugovor, nit te on zove niti sta nudi, sam trazis.

  • mm

    13. decembar 2016 | 10:49

    Normalno, svi su super kad treba da uzmu pare, ali kad treba da vrate onda su zelenasi zlo, banke su lopovi, kradu od sirotinje i slicno. Svi su oni dobrovoljno pozajmili od banke, zelenasa, svesno nisu platili dug za telefon ili sta vec. Tako da ne razumem kako ocekuju da taj od koga su uzeli ne zeli te pare nazad. Banka ih iseli iz kuce, zelenas ne moze, on ih malo oplavi, ali ocito im treba stimulans da bi vratili ono sto svakako moraju da vrate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA