≫ 

SRBIJA DOBIJA ZAKON KOJI 100 % ŠTITI TRUDNICE OD OTKAZA: Biće doneta hitna odluka na radost svih žena

Pred poslanicima je predlog izmena Zakona o radu po kom nijedna trudnica i porodilja u Srbiji neće tokom odustva moći da dobije otkaz bez obzira na to što nije primljena za stalno već ima ugovor na određeno vreme

  • 21

U skupštinsku proceduru ušao je predlog Zakona o izmeni Zakona o radu koji bi trebalo da osigura sve trudnice i porodilje za vreme odsustvovanja sa posla bez obzira na to koji ugovor imaju - niko neće smeti da im da otkaz!

Srpske trudnice imaju 13 meseci porodiljsko (10 više od američkih), ali i dalje stoji taj čudan razlog nerađanja

BRUKA - OTPUSTILI TRUDNICU PRED POROĐAJ: Buduća majka dobila OTKAZ na VMA u osmom mesecu trudnoće!

Predlogom se menja član 187 u stavu 1, kojim se između ostalog, proširuju zaštićene kategorije stanovništva. Predloženo je da on glasi:

- Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta, odsustva sa rada radi posebne nege deteta i odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad duže od 30 dana poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Ukoliko poslanici izglasaju ovu izmenu, biće usvojena po hitnom postupku. Samim tim, nijedna trudnica i porodilja u Srbiji neće tokom odustva moći da dobije otkaz bez obzira na to što nije primljena za stalno već ima ugovor na određeno vreme, a što je česta pojava u našoj zemlji.

TRUDNICE NA UDARU: Sramno otpuštanje žene u banci!

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U obrazloženju ovog predloga, upravo se navodi da je povod za ovu izmenu to što zaposleni na određeno vreme nisu dovoljno pravno zaštićeni.

Ovakav predlog pominjao se i pre tri godine, međutim, ostao je mrtvo slovo na papiru.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajd'

    13. decembar 2016 | 16:15

    Sta se desava kada se zena vrati sa porodiljskog i poslodavac joj da otkaz zato sto je ostala trudna? Ko moze da nam garantuje da nas nece otpustiti kada se vratimo na posao?

  • Srboljub

    13. decembar 2016 | 15:27

    Lepo ali sad neće da ih zaposle ako planiraju decu. Stave klauzulu u ugovor da pristaju da im otkažu ugovor ako su trudne i ajj sad

  • Djordjina

    13. decembar 2016 | 15:30

    Hvala Bogu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA