SLEDEĆE GODINE NESTAĆE CEO JEDAN GRAD: To je posledica jezive pošasti pred kojom svi zatvaraju oči

Prema rečima izvršnog direktora UNICEF-a Entonija Lejka, oko 400.000 nigerijske dece suočeno je sa opasnošću od gladi, što je, kako je ocenio, samo deo krize u kojoj se nalazi 2,6 miliona izbeglica posle sedam godina terora Boko Harama u kojem je ubijeno 20.000 ljudi

  • 4

Oko pola miliona dece na severoistoku Nigerije gladuje, a 80.000 će umreti od gladi sledeće godine ako im se ne pruži pomoć u humanitarnoj krizi koju je izazvao teror islamističke grupe Boko Haram, saopštio je Međunarodni fond UN za pomoć deci (UNICEF).

 

Anja ga je spasila sigurne smrti i dala ime Nada: Proglašena je najinspirativnijom osobom na svetu, a ovako njih dvoje izgledaju danas!

 

Prema rečima izvršnog direktora UNICEF-a Entonija Lejka, oko 400.000 nigerijske dece suočeno je sa opasnošću od gladi, što je, kako je ocenio, samo deo krize u kojoj se nalazi 2,6 miliona izbeglica posle sedam godina terora Boko Harama u kojem je ubijeno 20.000 ljudi.

 

Lejk je upozorio da će svako peto dete umreti od gladi ako mu se ne pruži medicinska pomoć. On je dodao da humanitarni konvoji nemaju pristup većem delu nigerijske savezne države Borno, glavnom uporištu Boko Harama, navodeći da su UN zabrinute za sudbinu dece zarobljene u toj oblasti.

 

Islamisti Boko Harama napali su u julu humanitarni vojni konvoj u blizini grada Maidugurija, mestu osnivanja te ekstremističke grupe, a u tom napadu ranjeni su jedan pripadnik misije UNICEF-a, dvojica vojnika i još dvojica humanitarnih radnika.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari optužio je UNICEF da od donacija za pomoć deci kupuje blindirana vozila, a pre nekoliko dana izjavio je i da UN i njihove agencije preuveličavaju krize kako bi pribavile što više novca. On je takodje rekao da je Boko Haram "tehnički poražen" pre godinu dana.

 

Agencija AP navela je da deca u Maiduguriju umiru od gladi, a međunarodna organizacija Lekari bez granica procenjuje da je više hiljada njih već umrlo, među njima i između 10 i 25 odsto dece smeštene u humanitarni centar u tom gradu.

 

Nigerijski Senat istražuje tvrdnje da agencije pod kontrolom vlade sprečavaju isporuku hrane koja bi mogla sprečiti umiranje dece.

 

Buhari je za predsednika izabran u martu prošle godine, a tokom kampanje obećao je da će iskoreniti korupciju i uništiti Boko Haram.

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    14. decembar 2016 | 09:21

    Zalosno greh veliki

  • Раднаскела

    14. decembar 2016 | 13:09

    Неће да нестане један читав град, него ће да се створе два нова! Нигерија има огроман прираштај, један од највећих на свету, њихове жене у просеку рађају по седморо деце. Нестаће један читав град, али у Србији, јер је данашњим цурама лакше да купе пудлицу и "Ајфон", него да се замлаћују са мужем и децом.

  • 14. decembar 2016 | 10:16

    Boze tuge ja bih jedno dete da usvojim odatle ako postoji neka mogućnost neka mi se neko obraz i kaže kako.Hvala živi bili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA