Lekarske greške do 20.000 evra će pokrivati osiguranje!

Osiguranje neće važiti ni kod štete nastale zbog inficiranja virusom HIV i hepatitisa, kliničkog ispitivanja lekova i drugih ispitivanja, štete koje su u neposrednoj ili posrednoj vezi sa zarazom od salmonele, MRSA ili legionele

  • 2

Da bi 30.000 lekara bilo osigurano od lekarske greške, Lekarska komora Srbije je raspisala tender, a poslednji put srpski doktori su ovakvu polisu imali pre šest godina.

ONI SU UMRLI, A LEKARI NISU KRIVI: Zašto greške doktora već 10 godina ne izlaze na videlo

Lekari će sada biti osigurani za štete nastale usled smrti, povrede tela ili oštećenja zdravlja pacijenata, a biće osigurani od stručne odgovornosti ukoliko pacijent ima finansijske troškove.

Čak i kada pacijenta ne budu informisali o stanju njegovog zdravstvenog stanja, što su u obavezi, biće osigurani.

Prema saznanjima Blica, vrednosta javne nabavke koja je danas pokrenuta iznosi blizu 38 milijardi dinara, a svakom licenciranom doktoru broj pokriveniih šteta u jednog godini osiguranje će pokrivati najviše 20.000 evra.

zdravstveni radnici će biti osigurani dok leče pacijente u bolnicama, domovimazdravlja i klinikama, ali i onda kada budu radili dopunski, u nekoj privatnoj klinici.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ukupna suma osiguranja za sve odštetne slučajeve, prema konkursnoj dokumentaciji, iznosiće dva miliona evra, dok će osigurana suma biti 12.000 minimum po lekaru.

Komora se opredelila za varijantu po kojoj, ukoliko lekar napravi neku profesionalnu grešku u lečenju, a tuži ga onaj ko smatra da je oštećen, aktivira osiguranje određene kompanije, čiji pravni tim može da se nagodi s podnosiocem tužbe ili da zastupa doktora na sudu i plati odštetu ukoliko greška bude dokazana.

Ovo osiguranje će pokrivati sve grane medicine, struke i specijalnosti, kao i oblast opšte i porodične medicine, kao i osiguranje hiruruških ili urođenih deformacija, a koje imaju rekonstruktivni i funkcionalni značaj.

Osim toga, pokrivaće se i šteta koja je nastala kao posledica hirurških zahvata estetskog karaktera, ali će se odnositi samo na stručni rad lekara.

Zanimljiv je da će svaki lekar snositi pojedinačnu odštetu od sume od 1.000 evra, a osiguranje će pokrivati u potpunosti sve odštete koje iznose više od 1.000 evra.

Foto-Ilustracija: AP/Tanjug Foto-Ilustracija: AP/Tanjug

Javna nabavka će trajati do 20. januara.

Inače, polisa neće pokrivati štete koje doktor namerno prouzrokuje kada su u pitanju uobičajene stručne radnje, a koje imaju kao neizbežnu posledicu na primer ožiljak, tvrde zglobove, amputaciju.

Osiguranje neće važiti ni kod štete nastale zbog inficiranja virusom HIV i hepatitisa, kliničkog ispitivanja lekova i drugih ispitivanja, štete koje su u neposrednoj ili posrednoj vezi sa zarazom od salmonele, MRSA ili legionele.

Zdravstvene ustanove imaju zakonsku obavezu da prijavljuju neželjene događaje u bolnicama. Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pokazuju da za godinu i po dana ni u jednoj bolnici nije zabeleženo ništa. Poređena radi, u Engleskoj je za samo šest meseci prijavljeno 37 slučajeva grešaka prilikom operacija. Na godišnjem nivodu u Americi se zabeleži da je lekarska greška bila uzrok smrti 444.0000 pacijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    14. decembar 2016 | 14:18

    U situaciji kad nase zakonodavstvo nema jasne kriterijume za definisane "greske"lekara, pitam se ko ce da leci ovaj narod..moze da se desi da hirurg spase zivot pacijentu, a ovaj ga tuzi za ruzan oziljak. Cak lekar moze biti tuzen za komplikaciju koja nastane zbog bolesti ili lecenja, a koja se desava svuda u svetu i opisana u literaturi. U SAD i zapaznim zemljama se bolesniku daje poduzi spisak mogucih koplikacija sa cime pacijent mora da se saglasi i potpise. Ovo odgovorno tvrdim jer sam medicinske struke. Zasto bih operisao nekog psihopatu koji moze da me tuzi i upropasti zivot. Dakle, braco srbi, lecite se sami

  • Vojkan nis vojkan

    14. decembar 2016 | 11:55

    Ne meti tude dvoriste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA