Da li dug ZAISTA zastareva posle godinu dana? Ovo je prava istina

Neverovatan slučaj se desio u Beogradu - izvršitelji stigli i posle više od godinu dana

  • 11

Mislili ste da ako "Infostanu" dugujete više od godinu dana, a ništa vam nije stiglo, da ste se izvukli da ne platite. Ne mora da znači, jer kako kažu u toj komunalnoj ustanovi, može se desiti da vam i za godinu dana stigne opomena pred utuženje. To znači da je poverilac, odnosno ustanova kojojoj dugujete u roku pokrenuo postupak, a na čiju dužinu posle utiče sam dužnik, izvršitelj ili sud.

Evo kako da izbegnete plaćanje računa starijih od godinu dana!

"INFOSTAN": Nismo oprostili NEPLAĆENE RAČUNE!

Čitalac "Telegrafa" iz Beograda dobio je, na svoje veliko iznenađenje Predlog za izvršenje 30. juna 2015. godine. Dopis ga, ipak, nije previše zabrinuo jer je čuo da potraživanja za komunalne usluge zastarevaju posle godinu dana.

Međutim, u njegovo ime, pozvali smo preduzeće "Infostan" i dobili odgovor koji nas je neprijatno iznenadio. Oni ga, naime, terete za račun iz maja 2014. godine, koji dospeva na naplatu do 30. juna iste godine, tako da su mu tačno godinu dana od tada - 30. juna 2016. poslali Predlog za izvršenje na kućnu adresu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- JKP Infostan tehnologije je kao poverilac u skladu sa važećim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju u obavezi da pokrene postupak prinudne naplate kod javnog izvršitelja u roku od godinu dana od dana dospelosti obaveze, kako potraživanja ne bi zastarela. Naše preduzeće u potpunosti poštuje zakonske rokove prilikom pokretanja prinudne naplate protiv svih korisnika koji imaju neizmirene obaveze za potrošene komunalne usluge i proizvode, čime je mogućnost zastarelosti izbegnuta - kažu u toj ustanovi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ova oblast regulisana je Zakonom o obligacionim odnosima, a tamo se u članu 378 pominje da rok zastrelosti od jedne godine važi kod potraživanja naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva, ali isto tako član 388 istog zakona kaže da se "zastarevanje prekida podizanjem tužbe i svakom drugom poveriočevom radnjom preduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim organom, u cilju utvrđivanja, obezbeđenja ili ostvarenja potraživanja".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Korisnici na svakom mesečnom računu imaju precizan prikaz svojih obaveza i jasan uvid da li imaju dug, koliko on iznosi i iz kog perioda datira.

- Putem online upita stanja omogućena je jednostavna provera računa, uplata i uvid u elektronske kopije uplatnica sa kojima moguće izvršiti plaćanje, ne čekajući da račun stigne redovnom Poštom - podsećaju u "Infostanu".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zato nemojte olako prelaziti preko svojih dugovanja i dobro pogledajte stavke na računima, možda saznate za neki raniji dug, pa odreagujete na vreme.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    14. decembar 2016 | 18:16

    Predlazem redakciji da istrazi i kad i kako Infostan knjzi uplate. Proverom svog stanja utvrdila sam da od avgusta meseca nije evidentirana nijedna uplata. Za to vreme redovno stize na racunima sve sto je uplaceno kao dug. U sluzbi tvrde da knjize svaku uplatu do 24 u mesecu. Moja jedna uplata iz avgusta uopste nije evidentirana, a druga je evidentirana na 1650,00din, umesto 3000,00 koliko je uplaceno. I od tada iako redovno uplacujem nista nije evidentirano, a dug je vec 16,000. On je nepostojeci zato sto imam uplate, ali niko ne reaguje.To isto se desilo i 2007, kad su tri puta slali razlicite iznose duga, pobunio se narod, ali su ipak iz tog preduzeca nastavili a traze i tuze za nepostojece dugove. Hvala unapred.

  • Tanja jedna

    15. decembar 2016 | 08:58

    Sve treba placati osim tv pretplate. I treba naplatiti dugovanja tajkunskim firmama i romima. I jedni i drugi imaju dugu tradiciju ne placanja racuna.

  • xxx

    14. decembar 2016 | 18:03

    Ko je bre ovde lud?!Do kada cemo mi koji uredno placamo sve ispadati budale u ovoj zemlji?! Ma odoh bre odavde glavom bez obzira!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA