≫ 

Počuča oslobođen optužbi!

Za vreme izricanja presude je rečeno da je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela

  • 7

Radomir Počuča, nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP-a, oslobođen je optužbi u slučaju za ugrožavanje sigurnosti članica nevladine organizacije "Žene u crnom".

Bivšem voditelju Pinka ukinuli FACEBOOK zbog posta o Ratku Mladiću!

Za vreme izricanja presude je rečeno da je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela, javlja N1.

POČUČA SE NAGODIO: Uslovna kazna za ratovanje u Ukrajini!

Počuči je ukinuta mera zabrane napuštanja mesta prebivališta, a NVO "Žene u crnom" su upućene na parnični postupak.

- Očekivana presuda zato što sudija nije ni imala prosto drugog izbora već da donese ovako pravednu presudu. Ona je profesionalno vodila taj proces koji je bio politički osetljiv zbog uticaja NVO na vlasti i ovo je moja lična mala pobeda, ali velika za ljude koji se bore za rodoljube, čast i dostojanstvo - rekao je on za Novosti.

Ranije danas, u završnoj rečenici, tužilac je tražio šest meseci zatvora navodeći da je dokazano da je Počuča izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti "Žena u crnom".

On smatra da ne stoji odbrana koju je Počuča izneo, a koji se brani tvrdnjom da se radi o slobodi govora i izražavanja.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

- Sloboda izražavanja isključuje onu vrstu izražavanja kojom se podstiče mržnja i nasilje - naveo je tužilac i dodaje da je nedvosmisleno reč o govoru mržnje.

S druge strane, Risto Lekić, branilac Radomira Počuče, ostao je pri tvrdnjama koje su ranije iznosili da je njegov klijent samo izražavao svoj stav na koji ima pravo. On tvrdi da je popstupak koji su inicirale "Žene u crnom" smišljen kako bi se promovisalata organizacija, a ne zbog navodne ugroženosti njenih pripadnika.

On je podsetio i to da je Počuča sve vreme tvrdio da nije pretio, i da je izneo lični stav na privatnom profilu i da se njima izvinio, te zbog toga traži oslobađajuću presudu jer nema elemenata krivičnog dela.

Podsetimo, protiv Počuče je bio pokrenut postupak zbog objavljivanja statusa na Fejsbuku u kojem je pozvao sportske huligane i navijače da pretuku "Žene u crnom", koje su u to vreme obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu. Na taj način je, tvrdi Tužilaštvo, počinio krivično delo "ugrožavanje sigurnosti", za šta je zaprećena kazna od novčane, do tri godine.

Foto: Facebook/Deki Srbija Foto: Facebook/Deki Srbija

Međutim, u "Ženama u crnom" tvrde da je Počučin poziv izazvao talas verbalog i fizičkog nasilja nad pripadnicima te organizacije, što je u više navrata prijavljeno policiji.

Osim toga, Počuča je u međuvremenu osuđen i zbog odlaska na ukrajinsko ratište, što je kažnjivo našim zakonima. On je sklopio sporazum sa Tužilaštvom, po kojem je osuđen na uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora, sa rokom provere od četiri godine.

Postupajući sudija u slučaju pretnji "Ženama u crnom" je u međuvremenu zatražio tu presudu, kako bi je pridružio ostalim dokazima.

Ukolikko bude osuđen za "ugrožavanje bezbednosti", Počuči će biti poništena uslovna kazna, pa će iza rešetaka morati da provede dodatne četiri godine zbog odlaska u Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    14. decembar 2016 | 14:53

    Ispravna odluka suda. Koga te zene prectavljaju. Nezna se dal su musko il zensko.

  • Veteran

    14. decembar 2016 | 17:18

    Pravda brate pravda zivio

  • oldy

    14. decembar 2016 | 15:40

    "Idi onom koji zavija zene u crno" Dz. Dz. Bravo za pravdu i Pocucu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA