NEKO ĆE SNOSITI POSLEDICE: Kontroverzni crnogorski Bukvar nije smeo da dođe do učenika

Sporni "Bukvar", koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštro javno reagovanje roditelja prethodnih dana, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile dve stranice iz te knjige na kojima su ispisana slova "ś" i novo slovo "ź"

  • 8

Crnogorski ministar prosvete Damir Šehović poručio je da "Bukvar crnogorske azbuke", čiji je izdavač "Naša škola pet plus", nije smeo da dođe do učenika i da će odgovorni snositi posledice.

Ako Crnogorci stvarno počnu ovako da govore, Srbi ih više ništa neće razumeti (VIDEO)

Sporni "Bukvar", koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštro javno reagovanje roditelja prethodnih dana, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile dve stranice iz te knjige na kojima su ispisana slova "ś" i novo slovo "ź".

Šehović je istakao da se u nastavi može koristiti samo materijal koji je odobren od nadležnih institucija i da su pogrešili svi koji su omogućili da takav materijal dođe među učenike u školama.

POGLEDAJTE KAKO SE U CRNOGORSKOM BUKVARU OBJAŠNJAVAJU SLOVA Ś I Ź: Mnogima se bukvalno plače (FOTO)

- Poručeno je direktorima obrazovnih institucija da te stvari ne smeju učiniti. U osnovne škole može ući samo materijal koji je odobren od nadležnih državnih institucija, odnosno, u ovom slučaju Nacionalnog saveta za obrazovanje - rekao je Šehović prilikom obilaska radova na stambenom objektu namenjenom prosvetnim radnicima u Podgorici.

Iz crnogorskog Ministarstva juče je saopšteno da sporni "Bukvar" nema odborenje Nacionalnog saveta za obrazovanje i da Ministarstvo nije dalo saglasnost da on bude deo dodatne literature u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

– Od odgovornih osoba koje se nalaze na čelu obrazovno-vaspitnih ustanova očekujemo da se odgovorno ponašaju u ovakvima situacijama i da učenicima omoguće korišćenje sadržaja za koje postoji saglasnost nadležnih institucija – poručili su iz Ministarstva.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    16. decembar 2016 | 07:05

    Hahahaah.Placem od smeha.E moji Crnogorci na sta ste spali.Sad ce i u vicevima da vas ima.

  • mb

    16. decembar 2016 | 22:33

    Namerno ispiranje mozgova, kao nisu znali

  • Александар Џунић

    16. decembar 2016 | 03:44

    Нова Милогорска азбука је артефакт, који говори у прилог тврдњи да је ниво денталне хигијене ближих предака био на ниском нивоу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA