POČEO PRVI FESTIVAL META FILMA: Art bioskop Kolarac od 15. do 17. decembra!

Filmovi o filmovima, koji se u kritičarskoj terminologiji nazivaju meta filmovima, obuhvataju široki dijapazon – od popularnih do eksperimentalnih dela

  • 0

Projekcijom do sada neprikazivanih filmova u bioskopu Slobodana Šijana "Jutro u ružičastom" i "Video fascikla: tragom Hičkoka" sinoć je u beogradskom Art bioskopu Kolarac otvoren Festival meta filma koji će trajati do 17. decembra.

Filmovi o filmovima, koji se u kritičarskoj terminologiji nazivaju meta filmovima, obuhvataju široki dijapazon – od popularnih do eksperimentalnih dela. Varijacije na temu meta filmova ("Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Nevinost bez zaštite", "Plastični Isus", "Davitelj protiv davitelja", "Život i smrt porno bande", itd) obeležile su neke od važnih markacija u dosadašnjoj istoriji srpskog filma.

- Meta filmovi su veoma važna linija u domaćoj kinematografiji koja nikad nije u tom kontekstu na adekvatan način prezentovana i vrednovana i otuda ideja da se, kroz ovaj festival, napravi neka vrsta pojašnjenja onoga što je karakteristično za ovu specifičnu filmsku vrstu koju, kada se stvari sagledaju u širem okviru, smatram najdragocenijim doprinosom evropskom filmu koji je stigao odavde - rekao je Saša Radojević, reditelj i organizator Festivala meta filma.

Foto: Promo Foto: Promo

Na otvaranju Festivala bili su predstavnici četiri generacije srpskog meta filma: Dušan Makavejev, Slobodan Šijan, Lazar Stojanović, Milutin Petrović, Mladen Đorđević, Petar Jakonić, Tamara Drakulić, David Kecojević i Miša Milošević, dobitnik nagrade "Branko Vučićević" koja će biti dodeljena na završetku ove manifestacije.

Danas će u okviru festivala, u Art bioskopu Kolarac, biti održana premijera prvog srpskog rimejka. Grupa autora iz filmske škole Preditor realizovala je film "Ljubavni slučaj", novu verziju ostvarenja Dušana Makavejeva "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT". U "Ljubavnom slučaju" glavne uloge igraju Ljuma Penov, Albin Gitz Salihović, Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš i Aleksandar Meda Jovanović.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA