≫ 

Hrvatski premijer se izvinio zbog ustaškog pozdrava na spomen-ploči, ali, ima i ono "ALI"

Andrej Plenković, hrvatski premijer, izvinio se svima koje vređa postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni", ali i dodao kako je reč o ploči postavljenoj u znak sećanja na 11 poginulih hrvatskih veterana.

Hrvatski premijer o blokadi poglavlja: Mi samo želimo da pomognemo Srbiji

On je dodao kako će upravo zbog toga biti i osnovana komisija čije će se preporuke pretočiti u propise, a u pogledu simbola totalitarnih režima.

Hrvatski premijer je kazao i da je ploča postavljena u Jasenovcu, kao spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a, odnosno, da je udruženje koja ju je postavilo u svom grbu ima sporni natpis.

- Što se samog pozdrava tiče, on ima dvostruke konotacije. Ima jasne konotacije u Jasenovcu na ustaški režim i logor u Jasenovcu, koja može vređati žrtve i njihove porodice i apsolutno delim taj stav i tu nemam nikakvih dilema. Međutim, isto tako, to je ploča postavljena poginulim hrvatskim borcima. Radi se je o 11 ljudi, koji su poginuli za hrvatsku slobodu i demokratiju. Zbog toga sam i rekao da je to pitanje na koje ne možemo tako jednostavno odgovoriti - rekao je Plenković, prenosi "Al Džazira".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodaje kako tu temu želi da skloni od političkih konotacija, a na primedbu novinara kako se ta tema upravo i politizuje zbog toga jer on kao hrvatski premijer nije izneo jasan stav, Plenković je rekao:

- Oprostite. Nisam ja postavio ploču, niti sam i na koji način doprineo tome. Ja radim da ovu temu, koja ima puno šire dimenzije, konačno u hrvatskom društvu rešimo na sadržajan, kvalitetan i konsenzualan način.

Voditelj emisije "Nedeljom u dva" ga je pitao - može li se da se izvini onima kojima su povređena osećanja postavljanjem sporne ploče.

- Onima koje to vređa, ja se izvinjavam. Vrlo jasno, vrlo precizno, ponavljajući da ovu temu nameravam da rešim tako što ćemo se suočiti s prošlošću. Hrvatska to još nije napravila - kazao je Plenković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    18. decembar 2016 | 18:30

    Teško mu da prizna da je partija kojoj pripada, naslednica ideologije ustaštva.

  • Lala

    18. decembar 2016 | 19:07

    Apsolutno ovo izvinjenje nije iskreno,tabla sa tim natpisom je skandalozna i bilo koje opravdanje toga je više nego skandalozno.

  • Pametnjakovic

    18. decembar 2016 | 18:37

    Nista ali sta bi bilo da nemci ispred auswitza postave tablu sa natpisom Sieg Heil??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA