≫ 

Doktori nisu znali šta je sa devojčicom Zoranom, a ona se 16 godina bori kao lavica! Niste svesni koliko je blizu pobede

SMS: 166 na 3030. Važniju poruku danas nećete poslati!

  • 30

Za Zoranu Zoku Ivanić (22) iz Zrenjanina sve je stalo kada je sa šest godina obolela od distonije, odnosno - nevoljnog grčenja mišića. Nastavilo se 16 godina kasnije, kada je odlučila da se bori i uzme život u svoje ruke.

ZOKA JURI SVOJ DESETOGODIŠNJI SAN: Boluje od retke bolesti, ali način na koji traži pomoć je za poštovanje (VIDEO)

Zorana zbog distonije ima jak grč u vratu koji joj glavu vuče u levu stranu. Te kretnje glave su konstantne i bolne, položaji izazvani grčem neprirodni zbog čega ima probleme sa govorom. Fali joj i snage pošto su joj mišići celog tela oslabljeni.

- Ovo sad je moje dobro stanje, a 16 godina je bilo jako loše. Samo sam ležala, borila se sa teškom depresijom i sa crnim mislima - priseća se Zoka perioda koji joj sad deluje daleko.

Ni doktori nisu sigurni šta se desilo sa potpuno zdravom devojčicom. Nagli pokret ili trauma mogli su izazvati bolest, ali zapravo, niko nije znao tačan uzrok.  Neko vreme je pila lekove, ali je shvatila da se od njih oseća još gore i prestala je.

- Bilo je svega u toku odrastanja. Zlostavljanja. Psihičkog, najviše. Nekad mislim da bih fizičko lakše podnela. A ovako, kako zaboraviti dečaka iz škole koji mi je dao nadimak "Raspadnuta". Ili drugu decu koja su se smejala mojim pokretima i govoru. Zbog njih sam očvrsnula i naučila da mi nije bitno tuđe mišljenje, niti čudni pogledi - kaže hrabra devojka.

Ovog proleća Zorana je zgrabila život u svoje ruke i rešila da ga nikad više ne ispusti.

- Saznala sam za doktora u Južnoj Koreji kod koga se od 150 pacijenata izleči 145. Ali, taj doktor je skup kao đavo! I to ću mu reći čim stignem na njegovu kliniku. Moje terapije traju tri meseca i koštaju 40.000 dolara - kaže Zorana.

Dodaje da svima treba da se dogodi jedan jak šamar u životu kako bi shvatili da od depresije i tugovanja nema ništa.

- Nisam samo sedela i čekala da mi neko uplati taj novac. Čim sam saznala za doktora, otrčala sam kod mojih i rekla im da ću sama sakupiti 40.000 dolara. Nisam znala kako ću to uraditi, ali sam znala da hoću - priča nam Zorana.

Ova studentkinja Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina sama se organizovala i pozvala humane građane da joj doniraju sredstva. Za samo nekoliko meseci uspela je da sakupi 35.000 dolara. Fali joj još samo 5.000 kako bi nastavila tamo gde je stala sa šest godina.

- Toliko dugo se borim sa ovom bolešću da nisam ni razmišljala o tome kakav bih život imala da sam zdrava. Ali sada, kad je moje ozdravljenje nadohvat ruke, polako razmišljam šta ću raditi. Možda ću kupiti barbike i igrati se - kaže kroz osmeh Zoka.

Nas je osvojila duhovitošću, upornošću i željom za životom. Redovno piše blog o svom stanju i bavi se istraživanjem kako bi olakšala sebi. Pored svega toga - drži i besplatne motivacione govore ljudima kojima iz bilo kog razloga treba pomoć.

I zato nećemo citirati čuvenu rečenicu:"Za sve one koji žele da pomognu", jer smo sigurni da to svi žele. Reći ćemo samo: pomozite Zorani da sakupi još 5.000 dolara kako bi se iz Južne Koreje vratila zdrava. Odreknite se jedne kafe u ovom mesecu.

Na ovaj način možete učestvovati u humanitarnoj akciji:

SMS 166 on 3030

Dinarski: 160-445295-75

Bank number: 00-540-0001516.7

IBAN: RS35160005400001516789

PayPal: savesnikreatori@gmail.com

(Jasmina Stakić/j.stakić@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    20. decembar 2016 | 19:39

    Poslaću poruku, ne samo ja, već dosta nas, ali neka se tih 5000 dolara odvoji od nečijeg novogodišnjeg honorara da ubrzamo stvar. Neko za nekih četiri ili pet pesmica zgrne i do 30000 eura a ovoj devojci čak i manje od petine, život znači. Nije moje pametovanje u pitanju, samo sam realan.

  • 2.OK.BR.

    20. decembar 2016 | 20:22

    Bem ti zivot,svaki dan vidimo ovakve akcije. A te pare prođu u 10 minuta kroz svaku raskrsnicu u gradu. Neko ima za crne džipove a neko se bori za život. Kolika je cijena zdravlja? Koliko košta život? Ima li neko sposoban u naciji?Pa da se osnuje fond u koji će svaki radnik i penzioner ostaviti 30 dinara pa bi se svaki mjesec jedan ovakav slučaj sretno riješio.

  • Maja

    20. decembar 2016 | 21:21

    Zoke pobjedices svi smo uz tebe!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA