NEMAČKA TOKOM CELE GODINE NA METI ISIS-a: Ovo su svi napadi na Nemce, poslednji ih je potpuno porazio

Nemačka je tokom cele godine strahovala od terorističkih napada, ali je i nekoliko puta sprečila pokolj velikih razmera

  • 0

U jučerašnjem napadu kamionom na božićnu pijacu u centru Berlina poginulo je prema dosadašnim informacijama 12, dok je povređeno 48 ljudi. Nemački zvaničnici sumnjaju da je u pitanju teroristički napad.

 

BLOG UŽIVO: Berlinska policija uhvatila pogrešnog čoveka, naoružan napadač slobodno šeta gradom (FOTO) (VIDEO)

 

Iako je Nemačka dosad bila pošteđena razornog pokolja džihadista za razliku od Francuske i Belgije, tokom cele godine desilo se nekoliko napada u koji su vinovnici bile pridošlice. U nekim slučajevima odgovornost za napade je preuzela Islamska država u čije ime su napade izvršili tražioci azila.

 

Horor u Berlinu dolazi nakon samo pet meseci kada je tuniski ekstremista Mohamed Lahouai Bulel uleteo sa kamionom teškim 19 tona u masu u Nici i ubio 86 ljudi.

 

Ovi napadi desili su se u Nemačkoj tokom ove godine:

 

Foto: Tanjug/AP/dpa

Foto: Tanjug/AP/dpa

 

27. februara - izboden policajac 

 

Šesnaestogodišnja nemačko-marokanska devojčica ubola je policajca u vrat sa kuhinjskim nožem. Policajac je zadobio ozbiljne povrede u napadu koji je, navodno, "naručila" Islamska država, ali za koji nije preuzela odgovornost.

 

Tinejdžerka je napala policajca tokom njegove rutinske provere na železničkoj stanici u Hanoveru u severnoj Nemačkoj, pre nego što je savladao drugi policijski službenik.

 

18. jul - napad u vozu

 

Sedamnaestogodišnji tražilac azila iz Avganistana sekirom i nožem napao je putnike u vozu u Nemačkoj, u Bavariji. Tokom napada vikao je "Alahu akbar" (Bog je veliki).

 

Povredio je petoro ljudi, od kojih su četvoro bili turisti iz Hong Konga. Policija je ubila napadača, a ISIS je objavio snimak azilanta u kojem govori da će izvesti "operacije" u Nemačkoj, prezentujući ga kao "vojnika kalifata".

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

22. jul - Pucnjava u šoping centru

 

U šoping centru "Olimpija" u Minhenu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno devetoro ljudi. Napadač je 18-godišnji Nemac poreklom iz Irana koji je posle napada izvršio samoubistvo. Policija je saopštila da je tinejdžer bio "opsednut" masovnim ubicama kao što je norveški desničar Anders Brejvik.

 

Nije bio povezan sa Islamskom državom.

 

24. jul - samoubilački prsluk

 

Dvadesetsedmogodišnji Sirijac razneo se bombom u jednom restoranu u nemačkom mestu Ansbah kod Nirnberga i tom prilikom ranio 15 osoba. Eksplozija se dogodila nadomak muzičkog festivala u Ansbahu.

 

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman izjavio da je reč o Sirijcu kojem je prošle godine uskraćen azil u Nemačkoj, te da je već dva puta ranije pokušao samoubistvo. Herman je rekao da je "obećao vernost" ISIS-u, koje je potvrdio u saopštenju da je on njihov "vojnik".

 

Foto: Profimedia/Abaca

Foto: Profimedia/Abaca

 

OSUJEĆENI NAPADI

 

Policija je saopštila da je u oktobru osujetila zaveru sirijskog izbeglice da digne u vazduh aerodrom u Berlinu. Početni ciljevi su mu bili vozovi u Nemačkoj.

 

Kada su komandosi upali u stan Džabera Albakra, pronašli su 1,5 kilograma domaćeg eksploziva koje su koristili džihadiste za smrtonosne napade u Parizu i Briselu. Izvršio je samoubistvo u zatvoru.

 

Krajem novembra, otkriveno je da je nemački obaveštajac osumnjičen kao "islamista", saopštili su iz nemačke bezbednosne agencije koja misli da je planirao napad na sedište agencije.

 

16. decembra nemački tužioci istražuju slučaj u kojem je dvanaestogodišnji dečak navodno hteo da se digne u vazduh uz pomoć bombe domaće prozvodnje za vreme Božića u gradu Ludvigšafen.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA