Slađa je dobila čudne tačkice na ruci posle šopinga u Beogradu: Kad je otišla kod doktora, saznala je da je to ŠUGA

- Šugarac, naime, može da ostane na garderobi, pa kupovina jeste način da se prenese šuga - kaže epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Ivana Begović-Lazarević

  • 3

Novogodišnji praznici ujedno su i vreme kupovine kada častimo druge, ali i sebe a za šta je potreban vekiki oprez jer šuga, najčešće parazitarno oboljenje, upravo vreba i u šopingu.

POJAVILA SE ŠUGA U PANČEVU: Oboleli učenici Medicinske škole, a idu na praksu u bolnicu!

Svake godine u Srbiji u proseku od šuge oboli oko 4.000 do 5.500 osoba, međutim, od 2010. godine do danas taj broj se udvosttručio. Pre šest godina, 2010., prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" šugu je imalo 4.440 osoba, 2011 - 4.762, 2012 - 5.232,  2013. godine taj broj je porastao na 6.351 a već 2014. na 7.964.

Trenutno nema prijavljenih epidemija ni u jednom gradu u Srbiji pa ni u Beogradu, u kom godišnje oboli oko 2.000 ali je ova bolest stalno prisutna.

Redakciji Telegrafa. rs javila se Beograđanka Slađana G. kojoj je ova bolest dijagnostikovana pre nekoliko dana.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Primetila sam da imam alergiju na ruci, pa sam pozvala Dom zdravlja na Zvezdari da zakažem pregled. Rekli su mi da je slobodan termin tek u januaru. Odlučila sam da ipak odem kod privatnika. Kad je doktorka videla moje tačkice na ruci, odmah je rekla da je to šuga - ispričala je za Telegraf Beograđanka Slađana G.

5.000 LJUDI U SRBIJI ZARAŽENO ŠUGOM: Najbrže se širi u školama i vrtićima, ovo su simptomi

Doktorka joj je, kako kaže, rekla i da je u Beogradu epidemija šuge, kao i da je bolest mogla "pokupiti" bilo gde:

- U gradskom prevozu, u kafiću, u butiku...

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Ivana Begović-Lazarević, međutim, kaže za Telegraf.rs da trenutno nema prijavljene epidemije ove bolesti u srpskoj prestonici. Ona navodi da se trenutno ništa neuobičajeno ne dešava.

- Nemamo prijave obolevanja većeg broja ljudi. Zaključno sa 30. novembrom registrovano je da je inficirano 1.838 osoba. Prošle godie za celu godinu registrovano je 2.200 inficiranih njom a procena je da će za celu ovu godinu ta cifra biti slična onoj od prošle godine - navodi dr Begović-Lazarević.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

ŠUGA HARA SRBIJOM: Pažnja, evo kako da znate da li ste je dobili!

Ona navodi da se šuga dobija direktnim kontaktom tako da ujedno sa lečenjem pacijenta moraju da se "leče" i ukućani i druge osobe sa kojima se inficirana osoba najviše provodi vremena.

S obzirom na to da šugarac - grinja koja izaziva šugu, može da ostane na garderobi, šuga se može dobiti i u kupovini.

- Kupovina je, takođe, način da se dobije šuga ako isprobavamo garderobu koju je neposredno pre nas obukla osoba koja već ima šugu. Šugarac, naime, može da ostane na garedrobi i to jeste način kojim može da se prenese.  Mada, neće se to desiti svakom ali to jeste rizik. U riziku je i osova koja menja posteljinu jer prilikom češanja otpada površinski sloj kože - objašnjava dr Begović-Lazarević.

(Lj. R. - S. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA