Ovo su žene pre 100 godina morale da ispune da bi postale kafanske pevačice (FOTO)

- Ako se dokaže da je ženska pored pevanja i bludničila, biće podvrgnuta sanitet pregledu, kažnjena za bludničenje i zabraniće joj se pevanje - piše u Pravilu za pevačice

  • 10

- Svaka žena koja hoće javno pred publikom za nagradu da peva, mora imati pismeno odobrenje načelstva. Odobrenje ovo može dobiti samo ona ženska, koja dokaže da od pevanja živi i da joj je to zanimanje - navedeno je u tački dva Pravila za pevačice s početka 20. veka.

Najlepši rekord za koji smo saznali danas: 7.000 porođaja u "Narodnom frontu"

Navedeno je da dozvole načelstva moraju imati i vlasnici kafana gde pevačice pevaju. Ovo je deo Policijskih naredbi "za varoš Kragujevac i atar opštine kragujevačke" koje je štampala Narodna štamparija 1909. godine.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

- Ako se dokaže da je takva ženska pored pevanja i bludničila, biće podvrgnuta sanitet pregledu, kažnjena za bludničenje i zabraniće joj se pevanje - rigorozna je tačka četiri Pravila za pevačice.

Bludničenje pevačica, prema ovoj naredbi povlačilo je daleke 1909. i kazne za vlasnike kafana. Koji je vlasnik znao šta čini pevačica, a nije prijavio policiji, neće moći u lokalu godinu dana da ima pevačice.

Onaj ko je znao, pa još pomagao prostituciju u kafani, odnosno oni koji su "bludničenju i na ruku išli", biće kažnjeni kao podvodači.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Kragujevac je 1866. godine imao 6.386 stanovnika, a 100 ugostiteljskih radnji, od kojih 41 kafana i 69 krčmi. Do 1909. broj stanovnika je porastao duplo, moguće da je i broj kafana.

Ove podatke i fotografije dokumenata objavili su "Šumadijski anali", časopis za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke, koji izdaje Istorijski arhiv Šumadije iz Kragujevca.

(M.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA