Ako živite u zgradi, više ništa neće biti isto! Usvojili su najvažniju odluku

Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla

  • 34

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade - Skupštinu stanara i upravnika zgrade. Za zakon su glasala 134 poslanika, a pet ih je bilo protiv.

 

Ako vaše gume ne ostavljaju ovaj trag, policija će da vas kazni! Dobro proverite ŠARE (FOTO)

 

Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije.

 

Ako do dogovora ne dođe ni tad, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

 

Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci.

 

Kako je još navela, cilj zakona je da bude obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi, najpre radi bezbednosti građana.

 

Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave.

 

Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

 

Zakonom je predviđeno i donošenje Nacionalne stambene politike i akcionog plana za njeno sporvođenje.

 

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

 

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    22. decembar 2016 | 13:56

    lepo,a kada ce biti usvojen zakon da putevi budu bez rupa?

  • bebe

    22. decembar 2016 | 13:53

    Ne mogu da verujem sta su izglasali . Pa narod nema ni sad da izadje na kraj sa nametima a ovi nadjode i za odrzavanje zgrade pa za sta sluzi lokalna Samouprava . Verovatno samo da zaposli Partijski kadar . Strasno.

  • Deda

    22. decembar 2016 | 14:40

    Ovo nije ništa novo! U vreme "jednoumlja, tame svesti i sloboda" postojali su DOMARI, placna lica sa službenim stanom u zgradi, zaduženi za sve u vezi objekta u kome ostvaruju platu i pravo na stan! Plaćeni su od strane stanodavaca. Sada su stanovi u privatnom vlasništvu, plaća se trošak Infostana!!!???? A šta se i kome plaća, e to je pitanje? Naravno, nesposobna vlast je našla najlakši način da za ono što već plaćamo uzme još " malo" para!!! Skupština, čiju većinu, čini 15 -20 % nas ( sami smo krivi) kroz melodrakski performans za nas od kojih žive, "DEMOKRATSKI" nas dere... E, pitanje je DOKLE? Bojim se još, dugo, dugo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA