≫ 

NESVAKIDAŠNJA DEZINFEKCIJA: U valjevskoj bolnici SPALJUJU DUŠEKE zbog buba!

- Dušeci sa ortopedije, gde leže pretežno nepokretni i stari pacijenti, vozilima će biti odveženi na deponiju i tu će biti spaljeni, da ne bi bili ponovo u upotrebi i tako se dalje rasejavali insekti - kaže načelnica sanitarne inspekcije za Kolubarski okrug Branka Miholjčić

  • 3

Svi dušeci sa Odeljenja ortopedije bolnice u Valjevu biće spaljeni, nakon što su u njima otkrivene stenice, zbog čega je ovo odeljenje u potpunosti ispražnjeno.

Pacijentima se po koži pojavilo crvenilo: Hitno ispražnjena ortopedija valjevske bolnice zbog pojave stenica (FOTO)

Načelnica sanitarne inspekcije za Kolubarski okrug Branka Miholjčić kaže da će dušeci biti spaljeni na gradskoj deponiji da bi se sprečilo dalje razmožavanje stenica. Ona dodaje da pacijenti valjevske bolnice nemaju razloga za brigu, jer je higijena u toj zdravstvenoj ustanovi na zadovoljavajućem nivou.

- Pojava stenica je izolovan slučaj koji se retko dešava. Dušeci sa ortopedije, gde leže pretežno nepokretni i stari pacijenti, vozilima će biti odveženi na deponiju i tu će biti spaljeni, da ne bi bili ponovo u upotrebi i tako se dalje rasejavali insekti. Donete su i mere za uklanjanje otpada koje nastaje na ortopediji - kaže Miholjčić.

Ona kaže da ne pamti da su se stenice do sada pojavljivale u valjevskoj bolnici i dodaje da bi bolnički dušeci trebalo da se tretiraju i dezinfikuju nakon svakog odlaska pacijenta. U valjevskoj bolnici nismo uspeli da dobijemo potvrdu da se to i u praksi i sprovodi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pored mere spaljivanja dušeka, naloženo je tretiranje ortopedije koje se nalazi na šestom spratu bolnice, a nema bojazni da će sredstva za dezinfekciju i deratizaciju dospeti kroz kanale ventilacije, jer će biti zatvoreni do dečje hirurgije koja se nalazi na spratu iznad ortopedije - kaže Miholjčić.

U sanitarnoj inspekciji navode sa su sanitarno-higijenski uslovi u valjevskoj bolnici na zadovoljavajućem nivou.

- Redovno se rade svi potrebni tretmani, urađeno je krečenje svih prostorija i saniranje nekih najugroženijih tačaka. Što se tiče programa održavanja i čišćenja tu nastaje problem zbog nedovoljnog broja radnika, ali i zbog toga što valjevska bolnica nema dovoljno adekvatnih mašina za održavanje higijene, ima ih neurologija, hirurški blok i neke urgentne službe. Ne može se bolnica održavati krpom i zogerom - kaže Miholjčić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zbog pojave stenica Odeljenje ortopedije valjevske bolnice ispražnjeno je početkom ove sedmice, nakon što je kod mnogih bolesnika na koži otkriveno crvenilo praćeno svrabom. Pacijenti su prvo lečeni od šuge, a nakon toga je utvrđeno da se crveno pojavilo zbog stenica, koje su se nastanile u bolničkim dušecima. Stenice je, najverovatnije, doneo neko od pacijenata.

Stenica je insekt koji parazitira hraneći se krvlju čoveka. Krevetna stenica je najaktivnija noću kada izlazi iz staništa i usnim aparatom za bodenje sisa krv domaćina, a ona može biti i izazivač zaraznih bolesti.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlana

    23. decembar 2016 | 09:13

    Mnogo sta se krije u valjevskoj bolnici. Nisu samo stenice. Neka neki doktori preispitaju svoju savest.

  • Ljubisa

    23. decembar 2016 | 08:45

    Valjda dezinfekcija.

  • Valjevac

    23. decembar 2016 | 09:39

    Hoće da spale dušeke na deponiju koja je udaljena od naselja belosevac bukvalno 50 metara vazdušnim putem auu ludilo mozga A sto se tice valjevske bolnice mislim da nema gore u srbiji po svemu ne samo po higijeni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA