≫ 

NAJKRVAVIJI RATNI POKOLJI DANAŠNJICE: Ove teritorije su tempirane bombe, zbog jedne svet može da ode u propast (NIJE SIRIJA)

Zbog Sirije koja je u prvom planu medija, ostale države u kojima divljaju konflikti su pale u zapećak i svi su ih zaboravili

  • 7

Mnogi pričaju da je seme krvavog traga od Libije do Jemena i Pakistana do nikada razrešenog spora Izraela i Palestinaca, i delom su u pravu.

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U MELBURNU: Planirali da raznesu železničku stanicu, Trg Federacije i poznatu katedralu Svetog Pavla (VIDEO)

Međutim, sukobi koji plamte na tom prostoru su mnogo više od onoga što se prikazuje u medijima. Reč je o unutararapskom i unutarislamskom sukobu koji je iniciran američkom intervencijom u Iraku 2003. godine, te je ojačan Arapskim prolećem u kojem je postalo jasno da se sfere moći i vlasti mogu menjati. Zbog toga sve ove sukobe treba gledati u religijskom i istorijskom kontekstu, ali su oni pre svega klasična borba za vlast i kontrolu, navodi Jutarnji.hr.

1. Libija: Isterali su ISIS, ali se bore za vlast

Godinu dana je trajala borba za izbacivanje terorista Islamske države iz grada Sirta. Uspeli su u tome u velikoj meri, ali je problem što su se teroristi razbežali prema Tunisu, a tamo su zaustavljeni, da bi krenuli put saharskog juga Libije nad kojim niko nema kontrolu. Tamo se prestrojavaju, prema poslednjim informacijama. Do tada nikako da se reši pitanje središnje vlasti zbog spora između Tripolija i Tobruka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

2. Egipat: Muslimanska braća i Sinajski vilajet

General Abdel Fatah al-Sisi bio je siguran da će zemlji vratiti sigurnost, jer to najbolje zna za razliku od ekonomije gde je imao razne predloge - recimo da svaki stanovnik nedeljno uplati funtu državi. Ipak, pao je na pitanjima bezbednosti jer već dve godine nikako da iskoreni Sinajski vilajet, franšizu tzv. Islamske države koja je odgovorna i za ubistvo nesretnog Hrvata Tomislava Salopeka.

3. Izrael: Hamas i Hezbolah su i dalje pretnja

Premijer Benjamin Netanijahu uspešno balansira u vladi prepunoj radikalnih desničara. Palestinci su i dalje problem, ovu godinu su obeležili brojni napadi noževima u kojima su ginuli ili su ranjeni izraelski vojnici, a iz pojasa Gaze ponekad doleti neka raketa, srećom neprecizna.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

4. Jordan: Sve je bliži ratu

Prošla nedelja je bila teška za jordansku Kraljevinu. U Karaku je u napadu militanata ubijeno deset osoba, među kojima i kanadska turistkinja, a bilo je i talačkih kriza. Kralj Abdulah se svojski trudi da zemlju sačuva od uvlačenja u sirijski i irački rat, ali interesi brojnih terorista su suprotni jer bi haos u Jordanu otvorio vrata prema Izraelu i Egiptu.

5. Turska: Nije bila faktor sigurnosti

Erdogan je imao priliku da ostvari primirje s Kurdima i da deluje kao faktor stabilnosti u celoj regionu, ali nije je ostvario. Umesto toga je otvorio sukobe s Kurdima, posvađao se s ostalim državama koje učestvuju u sukobima u Siriji (Rusija, Iran, čak i SAD).

6. Sirija: Alep je uništen, ali ratu se ne vidi kraj

Rat ulazi u šestu godinu, mrtve je teško i brojati, slike izmučene dece više nisu čak ni vest. Ali, zato se kraj i dalje ne vidi. Bašar al-Asad se dokopao Alepa, tačnije onoga što je od njega ostalo i sada je pitanje šta će se dalje i kako će se. Islamska država mu smeta, njih će prepustiti "koaliciji", a on će da čuva moćan položaj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(VEOMA UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNOSTIMA ISIS-A NIKAD KRAJA: Turski vojnici ŽIVI SPALJENI (FOTO) (VIDEO)

7. Irak: Ključ budućih veza šijita i sunita

Iran i SAD su u panici utrčali na teren u leto 2014. godine jer su Islamske države pregazile Mosul, dvomilionski grad, gde je Bagdadi zatim proglasio kalifat. Sada traje borba za Mosul, a svi su znali da neće biti ni laka, a bogme ni kratka. Ipak, pobeda je sigurna, ali onda sledi novo pitanje - kako osigurati da suniti i šijiti nastave da dele istu državu?

8. Jemen: Rat na rubu koji vode Iran i Arabija

Jemen je bio zemlja bez prave vlasti, dok je njime tri decenije vladao Ali Abdulah Saleh. Ali onda su se Amerikanci zainteresovali i ubili drugog najopasnijeg iza Osame, Anvara al-Avlakija i osigurali miran prenos vlasti. To se pak nije dopalo Iranu pa ih je podbo da se pobune, a uz njih je stao i razvlašteni Saleh, I eto tu i rata u koji se uključuju i Al Kaida i Islamska država.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

9. Avganistan: Talibani čekaju da svi stranci odu

Sve je počelo 1979. godine. A i danas traje. Nakon napada na Irak pojavila se nada da će se stanje malo smiriti, ali desilo se obrnuto - haos je nastao u regionu i samo je podstakao talibane da se regrutuju i krenu da ostvaruju svoj temeljni interes.

10. Pakistan: Ovo je stvarno najopasnija zemlja na svetu

Pa oni imaju atomsku bombu. Više njih. Još su u svađi sa Indijom oko Kašmira, a samo ove jeseni je izginulo mnogo ljudi. Svi se boje da pomisle šta će se dogoditi ako dođe do četvrtog rata i šta ako posegnu za bombom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ,Sumadinac

    23. decembar 2016 | 19:15

    Valjda najveci genocid su pocinili hrvati u jasenovcu 700 000 ne ubijenih nego potamanjenih sramota da se to nepominje

  • Boban

    23. decembar 2016 | 18:17

    Gde je prisutan islam, tu je prisutan i rat. Ne ide jedno bez drugog.

  • DDD

    23. decembar 2016 | 19:14

    Ne pricaj gluposti, trebas reci gde je amerika i engleska tu su ratovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA