HOROR U TRSTENIKU: Sveštenik zlostavljao bratanca (2) punih osam meseci!

Uprkos istrazi koja se vodila protiv njega, D. S. je nakon toga napredovao u crkvenoj hijerarhiji, pa ga je SPC imenovala za sveštenika i na staranje mu dala jedan manastir

  • 43

Pod optužbom da je vršio nedozvoljene polne radnje nad dvoipogodišnjim detetom, javno tužilaštvo u Trsteniku podiglo je optužnicu protiv sveštenika kruševačke eparhije D. S.

STRAŠNO: Sveštenici seksualno zlostavljali decu sa oštećenim sluhom

Đakon, koji je u to vreme bio i nastavnik veronauke u trsteničkoj osnovnoj školi, optužen je da je zlostavljao sina svog starijeg brata.

Prema navodima optužnice, grubo seksualno zlostavljanje počelo je polovinom aprila 2014. godine i trajalo je osam meseci, skoro svake nedelje koju je mali V. S. provodio u Parohijskom domu, gde je optuženi stanovao.

- Bratanca je viđao pošto bi ga otac dovodio u posetu i ostavljao na ručku. Jezive stvari koje je mališan tamo doživljavao otkrivene su postepeno, nakon što je dečak sve češće pričao majci o čudnim stvarima koje mu stric zapravo radi - naveo je VOICE.

Dečak je majci govorio kako ga "čiča presvlači", ali i da su se zajedno tuširali, gde je sveštenik zatražio od dečaka da mu sapunja određeni deo tela, kao i da ga je dodirivao po guzi. Isto to dečak je prepričao i psiholozima i psihijatrima koji su ga veštačili.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Dečakova majka je pre dve godine pokrenula parnični postupak protiv sveštenika, rođenog brata njenog bivšeg muža, a suđenje je završeno prošle sedmice, kada je D. S. osuđen zbog nasilja u porodici.

Procenjujući da je sveštenik svojim ponašanjem tokom 2014. "ugrozio telesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo", tuženom je izrečena mera zabrane prilaska bratancu bliže od 50 metara.

Uprkos teškim optužbama i istrazi koja se vodila protiv njega, D. S. je nakon toga napredovao u crkvenoj hijerarhiji, pa ga je Srpska pravoslavna crkva imenovala za sveštenika i na staranje mu dala jedan manastir u blizini Trstenika. Optuženi sveštenik je nastavio i s predagoškim radom u školi, gde predaje veronauku.

Srpska pravoslavna crkva nije želela da odgovori na pitanja novinara VOICE-a.

Dečakova majka je kazala da se susretala sa brojnim neprijatnostima u lokalnoj sredini zbog privatne prijave koju je bila pokrenula protiv sveštenika.

- Mnogi su mi odmah govorili da se "ne kačim sa crkvom, jer crkva uvek pobeđuje", dok su sva sveštena lica u gradu prestala da mi se javljaju na ulici - kazala je M. S. i dodala da se ona ne bori protiv crkve, već protiv čoveka koji joj je zlostavljao dete.

Dodala je da je najveći šok doživela u Centru za socijalni rad, gde joj je sugerisano da "razmisli" u šta se upušta.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

- Jedna od socijalnih radnica mi je rekla da bih trebalo da mislim o sveštenikovom detetu i kako će njemu biti ukoliko mu tata završi u zatvoru - navela je M. S.

Tokom suđenja po privatnoj prijavi M. S, rađena su čak tri veštačenja deteta koja je trebalo da pokažu da li je dečak star dve i po godine bio u stanju da izmisli optužbe. Treće je bilo superveštačenje u kojem se navodi da dečak ništa nije izmislio.

U sredu, 14. decembra, pred sudom u Trsteniku počelo je suđenje svešteniku i po optužnici koju je pokrenulo tužilaštvo. Po zahtevu advokata optuženog sveštenika i uprkos pet dosadašnjih nalaza veštaka, sud je dozvolio da mali V. bude ponovo veštačen.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Svi želimo da ostavimo taj strašni period iza nas. Stvari koje mu je stric radio ja nikada neću zaboraviti, ali želim da ih se V. nikada u životu više ne seti. Sama pomisao da će ga neko primorati da ponovo prolazi kroz to mi je nezamisliva - kazala je M. S. i izrazila nadu da će sud na kraju ipak imati sluha i poštedeti četvorogodišnje dete ponovne traume.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CM

    24. decembar 2016 | 14:13

    Sramota ! Trebalo je crkva da rascini ovog svestenika koji se udaljio od Boga ovakvim groznim nedelima i ogresio, trebalo je da zaglavi u zatvoru i da plati otstetu detetu da smo normalna drzava i da se nije mracna sila uvukla i u nasu crkvu od koje se nisu jasno ogradila. Socijalni radnik takodje treba da krivicno odgovara jer ne radi svoj posao za koji je plaćen i stiti ovog monstruma a ne ugrozeno i istraumirano dete.

  • Србин,а не волим цркву

    24. decembar 2016 | 13:04

    Комунисти су били лек за такве као што је овај психић

  • Nira

    24. decembar 2016 | 14:38

    Ugledao se na Kačavendu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA