≫ 

Ako se ponovo uvede obavezan vojni rok u Srbiji, to će izgledati OVAKO

Razmatra se koncept kratke i efikasne obuke, uz male promene uobičajenog života regruta

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Već za nekoliko godina, prosečan dan vojnika u Srbiji na redovnom služenju vojnog roka, mogao bi da izgleda ovako: ujutro u stroju, sa puškom i šlemom, a uveče sa prijateljima u kafiću ili ispred televizora u dnevnoj dobi, sa porodicom, prenose Večernje Novosti.

 

VOLITE LI SRBIJU? Da li ste spremni da šest meseci u vojsci služite otadžbini?

 

DOBROVOLJCI POLOŽILI ZAKLETVU: Prvi put vojni rok traje 6 meseci, a za to se dobija i OVA plata

 

Inicijative da se vrati obavezno služenje vojnog roka već neko vreme kruže, ali je za sada, sve na čekanju. Najvažniji razlog je bezbednost zemlje.

 

Posebna Vladina radna grupa za promenu strateških dokumenata Srbije, kako pišu Novosti, razmatra sve prednosti i mane ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Njihov zaključak trebalo bi da bude poznat polovinom sledeće godine.

 

NEŠTO SE SPREMA NA BALKANU? I Crna Gora uvodi vojsku, ovako će izgledati

 

Naša zemlja je prvi put u svojoj istoriji dobila gotovo celu generaciju mladih koji su u život stupili bez ikakve vojne obuke. Reč je o najmanje 200.000 punoletnih mladića koji su od 2000. godine do danas dug državi odužili služenjem u civilu, odnosno kojima je upis u vojnu evidenciju bio jedina obaveza.

 

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

To je drastično oslabilo rezervni sastav, koji u slučaju oružanog sukoba ima obavezu da stane pod ratnu zastavu.

 

Brat Nevene Grujić odlučio je da ide u vojsku, a ona je povukla ISTORIJSKI POTEZ za Srbiju (FOTO)

 

- Mogućnost odmrzavanja obaveznog služenja vojnog roka ne treba posmatrati kao na povratak koncepta koji je važio u JNA - ispraćaj uz veselje na jednogodišnji boravak u kasarni, daleko od kuće, uz jedno ili najviše dva odsustva - nezvanično za Večernje Novosti navode u Ministarstvu odbrane, uz opasku da ovo pitanje u Srbiji i dalje nije na dnevnom redu.

 

Produžen vojni rok u Srbiji! Uskoro ćemo imati još 1.800 novih profesionalaca

 

Prema prvim zamislima, koje se još uvek zasnivaju na ideji, trebalo bi da se u tom slučaju što manje menja ustaljeni život regruta. Dakle, nakon osmočasovnog boravka u kasarni, vojnici najnormalnije odlaze svojim kućama.

 

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

JUNAČKA SRPSKA PORODICA: Milosav, Radovan i Stevan su služili Srbiji i ovo je njihova priča (FOTO)

 

Vojni rok bi trajao od tri do šest meseci, u zavisnosti od roda, a svi muškarci bi trebalo da prođu barem osnovnu, pešadijsku obuku. Složenu borbenu tehniku prihvatali bi dobrovoljci, po ugovoru.

 

 

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirkoni

    25. decembar 2016 | 11:40

    Nedam dete !!! Bio sam u vojsci JNA (izgubio godinu dana ), ratišta obišao ( ne dobrovojno i po pozivu, i izgubio 8 života ), i ispao magarac, do duše živ ali ... oni koji su se školovali za odbranu zemlje, prvi su uhvatili zavetrinu, da ne pričamo o tatinim sinovima ... pa sutra bi na keca odložili vojni rok jer učestvuje u rijaliti programu ... Nedam dete !!!

  • Dr. za rock and roll

    25. decembar 2016 | 13:20

    Ne moj devojcice da maltretirate vojnim rokom. Pustite ih da nose roze majce vezuju kikice i ako su bajagi musko

  • Dejan

    25. decembar 2016 | 12:12

    I slučaju rata bi posle osmočasovnog ratovanja išli kući i gledali TV.....opet se pravimo pameti....ili normalno služenje v.roka kao u zemljama gde je to i dalje u obavezi ili bolje ovako kao do sada...znaš da nije bio u vojsci i ne računaš na njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA