≫ 

U Rusiji ponedeljak, 26. decembra Dan žalosti

Zbog tragedije u kojoj se rano jutros avion ruskog Ministarstva odbrane “Tu-154″ sa 92 osobe srušio u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji, u Rusiji je proglašen Dan žalosti

  • 1

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da će 26. decembar biti Dan žalosti zbog tragedije koja je tu zemlju zavila u crno.

(UŽIVO BLOG) NEMA PREŽIVELIH U STRAVIČNOM PADU RUSKOG AVIONA: Putin besan, naložio hitnu istragu! (FOTO) (VIDEO)

RUSKI VOJNI HOR ZAVIJEN U CRNO ZBOG PADA AVIONA: Ovako su svirali članovi Aleksandrov ansambla (VIDEO)

- Sutra će biti dan nacionalne žalosti u Rusiji - rekao je novinarima Putin.

Ruski predsednik je prethodno izrazio saučešće porodicama poginulih i naložio premijeru Dmitriju Medvedevu da stane na čelo državne komisije koja će istraživati pad ovog aviona.

Medvedev je rekao da će Rusija detaljno istražiti sve okolnosti vezane za pad aviona u kojem je poginulo 93 ljudi.

- Ova strašna tragedija je odnela živote ljudi koji su bili energični i imali planove. Među stradalima su novinari, vojnici i muzičari čuvenog ''Ansambla Aleksandrov''. Oni su leteli u Siriju u mirovnoj misiji dobre volje", saopštio je Medvedev, prenosi TAS S.

Premijer Rusije je naveo da će "svi pogođeni ovom tragedijom primiti neophodnu pomoć" i uputio saučešće porodicama žrtava.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su, prema najnovijim podacima, u avionu "Tu-154" koji se jutros srušio u Crno more nedugo nakon poletanja iz Sočija prema Siriji bile 93 osobe i da niko nije preživeo.

Portaparol tog ministarstva generalmajor Igor Konašenkov saopštio je danas da je ono uputilo četiri broda, pet helikoptera i dronove na mesto pada aviona, prenosiTAS S, čiji je izvor naveo da su do sada pronađena četiri tela. Prethodno je javljeno da su pored tela jedne od žrtava pronađeni i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1".

Spasilačke ekipe locirale su ostatke letelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo posle poletanja iz Sočija.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika i navelo da je u letelici bilo 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov" koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine, kao i i izvršna direktorka humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka.

Konašenkov je ranije kazao da je u avionu bilo osam članova posade i 85 putnika, a osim muzičara vojnog hora ostali putnici su bili vojnici koji su služili kao pratioci i devet novinara.

Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu.

- Prerano je bilo šta reći, predsednik čeka da slika bude potpuna - rekao je Peskov koji je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na stalnoj telefonskoj vezi sa Putinom.

Portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za TAS S da je krivična istraga otvorena zbog "kršenja pravila letačke bezbednosti ili priprema za njiih." Istražitelji su zaplenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let. Ruski vojni televizijski kanal "Zvezda" je saopštio da je među novinarima u avionu bilo troje njihovih kolega, a tu je bilo i troje članova ekipe "Kanala 1".

Rojters je preneo informaciju agencije RIA novosti iz neimenovanog izvora da je avion pao zbog tehničkog problema

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA