Stefanović posle masovnog hapšenja saobraćajaca: Ništa ne guramo pod tepih

- U prethodnom periodu uhapšeno nekoliko predsednika sudova, direktora preduzeća i drugih funkcionera - naveo je ministar policije koji je istakao da nema zaštićenih

  • 7

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na Kriminalističko-policijskoj akademiji (KPA) da je poverenje građana u policiju suština reformi koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i da u borbi protiv kriminala neće biti zaštićenih.

Ministar Stefanović poslao snažnu poruku nakon hapšenja 31 policajca u Čačku

Srbija je bezbedna zemlja, preduzimamo ozbiljne korake: Stefanović najavio nastavak modernizacije policije

Stefanović je, na tribini "Reforma policije u svetlu novog Zakona o policiji", govoreći o hapšenju 30 saobraćajnih policajaca u Čačku, istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da "grupice" korumpiranih sramote poštene i časne policajce.

- Nema zaštićenih. Ništa ne guramo pod tepih i kroz ovakve mere hoćemo da pokažemo da smo potpuno spremni da se obračunamo sa korupcijom u našim redovima -  istakao je Stefanović podsetivši da je do sada uhapšeno i nekoliko načelnika i da je procesuiran veliki broj policijskih službenika.

Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF,  e-stock.us/Petar Jovanovic Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF, e-stock.us/Petar Jovanovic

Ministar je podsetio da novi Zakon o policiji daje šira ovlašćenja Sektoru unutrašnje kontrole koji, između ostalih mera, sprovodi i test integriteta.

Istakavši da niko ko počini krivično delo neće biti zaštićen, Stefanović je naveo da je u prethodnom periodu uhapšeno nekoliko predsednika sudova, direktora preduzeća i i drugih funkcionera.

On je naglasio i da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u poboljšanje uslova rada i obučenosti policije, kako bi mogla efikasno da se suoči sa novim izazovima poput migrantske krize, visokotehnološkog kriminala, novih oblika terorizma.

Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, kako je rekao, policija je dobila 40 oklopnih vozila, koja su klimatizovana i pružaju bolju zaštitu policajcima, kao i nove uniforme, naoružanje, zaštitnu opremu.

Govoreći o reformama koje sprovodi Ministarstvo, Stefanović je naveo da novi Zakon o policiji uvodi sistem karijernog napredovanja i da sada, za razilku od ranijeg perioda, Ministarstvo ima jasno predviđanje o broju policijskih službenika koji će u narednom periodu biti potrebni.

Foto: Tanjug/MUP Srbije Foto: Tanjug/MUP Srbije

U prilog tome, Stefanović je kao značajan dokument naveo Sporazum koji je potpisan sa Kriminalističko-policijskom akademijom na osnovu koga je zaposlen jedan broj akademaca.

- Uveli smo sistem u kome znamo koje su potrebe MUP-a i na osnovu te procene raspisali smo konkurs za određeni broj polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) koji će biti primljeni u radni odnos 2018. godine - rekao je ministar i najavio da će oni koji su ranije završili KPA kroz instituciju "pomoćne policije" moći da budu angažovani u Ministarstvu već naredne godine:

- Prioritet nam je da u sistemu bebednosti, posebno u policiji, rade akademci i oni koji su završili COPO.

Govoreći o novom Zakonu o policiji, Stefanović je istakao da su ovim zakonom smanjena ovlašćenja ministra, da je ukinuta mogućnost ministra da pokrene predistražni postupak i da istragu, po nalogu tužioca, vode isključivo organizacione jedine u okviru Direkcije policije.

- Sveli smo ulogu onih koji nisu nadležni na minimum. Zakon o policiji je jasan u tom smislu - zaključio je Stefanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav Nikolic

    27. decembar 2016 | 19:25

    Ovo je veoma opasam politički marketing za ministra i njegovu partiju o navodnoj uspešnosti u radu. Ni lud čovek ne bi poverovao u pamflet da je 30 policajaca izvršilo krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Mislim da tu nema ni "i" od istine, a istina će se utvrditi na sudu, što će nas skupo koštati. Pa taj ministar se zalaže za suludastu odredbu člana 172. tačka 2. Zakona o policiji i to u vreme kada su dobili žestoku šamarčinu u vezi takve odredbe presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Milojević i drugi protiv Srbije. On zapravo hoće da primenom te suludaste odredbe izbaci iz službe policijskog službenika p

  • Truck driver

    27. decembar 2016 | 19:34

    Kad cete malo Nis i okolinu procesljati? Ne mozemo da prodjemo od policije, pisu nam kazne za sve i svasta, uglavnom nebitne sitnice, stranci im ne mogu proci ni za zivu glavu, cak citave grupe stranaca zaustavljaju. Sigurno ne zbog bezbednosti u saobracaju nego zbog 10 - 20 evra. Ja kao profesionalni vozac sa jadnom platom ne mogu vise placati kafe i ruckove, a za kazne nemam tek.

  • Bole

    27. decembar 2016 | 21:01

    U svakom većem gradu trebalo bi uhapsiti najmanje 30 saobraćajnica da bi se očistilo od kriminala u saobraćajnom policiji.A ovi što kritikuju ovakav potez ministra ili rade u policiji ili im odgovara da daju mito i da se bahato i nasilno ponašaju u saobraćaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA