GORELA SRPSKA CRKVA: Vatra gutala crkvu Svetog Đorđa, krov se urušio, vernici nemaju gde za Božić!

Uzrok požara zasad nije poznat, ali su najverovatnije u pitanju neispravne instalacije u kuhinjskom delu, koji je potpuno izgoreo

  • 6

Veliki požar zahvatio je srpsku pravoslavnu Crkvu Svetog Đorđa u kanadskom gradu Nijagara Fols, kod čuvenih vodopada, i naneo veliku štetu zdanju.

RUŠE PRAVOSLAVNU CRKVU IZ 1905. GODINE: Nema građevinsku dozvolu, koja u to vreme nije ni postojala (FOTO) (VIDEO)

Kako su objavili mediji, krov iznad centralne crkvene dvorane se dopola urušio, a zgradu je spaslo to što je njen ostatak izgrađen od betonskih blokova.

Uzrok požara zasad nije poznat, ali su najverovatnije u pitanju neispravne instalacije u kuhinjskom delu, koji je potpuno izgoreo.

Lokalni portal "Nijagara dis vik", objavio je da je do požara došlo pre desetak dana, a da je možda i veći problem od nastale štete to što je izgoreo kuhinjski deo u kome se tradicionalno svakog petka priprema riba za lokalnu pravoslavnu zajednicu.

- Pripremanje ribe je veliki izvor prihoda. Svake nedelje podelimo oko 400 obroka - rekla je Denis Matejk, koja rukovodi crkvom.

Zbog požara neće biti ni tradicionalnog obeležavanja Božića u Crkvi Svetog Đorđa.

- Crkvena dvorana je tradicionalno mesto okupljanja svakog 6. januara, a kako nje više nema, nema ni okupljanja. Porodice će prosto Božić obeležiti kod kuće - rekla je Denis Matejk.

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: Urušio se krov na crkvi, poginulo najmanje 60 vernika, broj žrtava raste

Vatrogasne službe su vatrenu stihiju stavile pod kontrolu za petnaestak minuta, ali je i to malo vremena bilo dovoljno požaru da proguta polovinu zgrade. Ipak, crkva je osigurana i troškovi renoviranja bi trebalo da budu u potpunosti pokriveni. Otvaranje je planirano za jul 2017. godine. Kako kažu iz crkve, to će biti taman na vreme za tradicionalni godišnji "srpski piknik", koji privlači pravoslavce i iz Kanade i iz SAD do Nijagare. Nijagara Fols je grad u Ontariju, u kom živi oko 80.000 stanovnika i koji se ponosi čuvenim vodopadima.

(Telegraf.rs/Izvor:niagarathisweek.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaaaaaa

    30. decembar 2016 | 15:27

    Isti scenario.Vrlo indikativno.

  • Елза

    30. decembar 2016 | 17:45

    To su nasi prijatelji kako kazu basi drzavnici

  • Jeretik

    30. decembar 2016 | 16:01

    Uzrok pozara nije poznat , ali ja pocinjem da verujem da mozda bog i postoji i da opominje za lagarije o njemu . Malo malo , pa po neko " ovozemaljsko predstavnistvo" plane , urusi se , udari ga grom .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA