Stefan posle 13 godina ima novo lice i diše konačno normalno: Ispovest dečaka kome je britanski vojnik promenio život (FOTO)

- Da mi je neko pre 13 godina rekao da ću postati prijatelj sa bosanskim dečakom nikada mu ne bih verovao. Danas postoji neraskidiva veza među nama - rekao je Vejn

  • 1

Stefan Savić iz Laktaša koji je rođen sa Teiser facijalnim rascepom, posle 13 dugih godina završio je sa doktorima i bolnicama. Peta i poslednja operacija nije bila laka, ali se na kraju ceo trud isplatio.

NAREDNIK ISPUNIO OBEĆANJE: Stefan ima novo lice, zahvaljujući britanskom vojniku!

- Dobro se osećam, drago mi je da je sve prošlo, nema više operacija, a kada dišem, nema nikakvih problema - počinje Stefan razgovor sa novinarima "Nezavisnih".

Iako su prijatelji porodice Savić dali sve od sebe i kroz akcije prikupili značajna sredstva, prava nada da će tada još maleni dečak, a sada već skoro punoletni momak dobiti novu šansu javila se kada je 2003. godine u njihov život ušetao Vejn Ingram, britanski vojnik, koji je u tom trenutku bio stacioniran u BiH.

Da je tačna izreka kako život piše romane, potvrđuje i priča kako je uopšte i došlo do toga da engleski vojnik odluči da pomogne srpskom dečaku.

- Ja sam radio u vojnom odseku u Laktašima i dosta smo imali kontakta sa stranim vojnicima. I tako jedan dan su oni došli, Vejn je video Stefanovu sliku i pitao ko je to. Moj tadašnji načelnik Dragoslav Kovačević, koji je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava, rekao je, kolegin sin koji mora na operaciju - priča otac Miloš. Vejn je tada pitao gde su planirali da rade operaciju, nakon čega je i sam izneo predlog koji je na kraju promenio živote svih učesnika ove priče.

Foto: wayneingram.com Foto: wayneingram.com

- On je tada rekao da ima jedna bolnica koja bi mogla da uradi operaciju, ali nije ni na jednom spisku, a to je zato što je to kraljičina bolnica u Londonu. Isti dan je došao kod mene kući i rekao kako je kontaktirao Tonija Blera, tadašnjeg britanskog premijera, kako bi bio odobren zahvat. Nama u tom trenutku čitava situacija izgleda kao san, a dva dana posle toga nas zovu i kažu da nam je prva kontrola 29. juna u devet sati u Londonu, a mi nemamo pasoše - priča Miloš kroz smeh.

Prva operacija je trajala 12 sati, čitav prednji deo Stefanove lobanje bio je odvojen od mozga.

Stefan i Vejn su izgradili poseban odnos, svaki odlazak u London ispraćen je sa puno pažnje. Vejn je neumorno prikupljao novac za Stefanove operacije.

- Upoznao sam njegovu porodicu, igrao sam se sa njegovim sinovima. Stalno me je posećivao u bolnici, on zna malo srpskog a ja engleskog - priča Stefan.

Doktor koji je operisao Stefana smatra se jednim od najboljih maksilofacijalnih hirurga na svetu.

- Da mi je neko pre 13 godina rekao da ću postati prijatelj sa bosanskim dečakom nikada mu ne bih verovao. Danas postoji neraskidiva veza među nama - rekao je Vejn za engleske medije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA