VOZAČI, OPREZ: Policija povećava broj "presretača" na auto-putevima

Policija u "presretačima" trenutno kontroliše deonice autoputa od Subotice do Niša, od Beograda do granice sa Hrvatskom i od Ljiga do Preljine, povremeno i Ibarsku magistralu, ali je u planu da se kontrola proširi i na još neke važnije magistralne pravce

  • 5

Saobraćajna policija, koja patrolira srpskim autoputevima i magistralnim pravcima, nabavkom nove opreme i vozila biće znatno proširena. Kako piše Dnevnik, MUP Srbije je nabavio 30 setova nove specijalizovane opreme za policijske "presretače" na drumovima.

Vozači, oprez: Policija dobila nove presretače kojima ne možete pobeći, snimaju i 3 saobraćajne trake odjednom!

Ako ovo nemate u kolima ili nije ispravno, dobićete ogromnu kaznu! (nisu sedišta za decu)

List navodi da je policija nedavno dobila nova vozila koja imaju motore od 380 konjskih snaga, a flotu brzih limuzina, neupadljivih po svojoj spoljašnjosti, sada čine pasat s motorima 2.0 TFSI i 3.2 FSI, pežo 607 2.7 V6, škoda superb 2.8 V6 i bmv serija 3 i 5, dok su tu od ranije audi A6 i micubiši. Stručnjaci ističu da je ovaj potez MUP-a bio neophodan, ne samo da se njime prate svetski trendovi, već i da se adekvatno odgovori na alarmantno velik broj saobraćajnih nesreća na našim putevima.

Policija u "presretačima" trenutno kontroliše deonice autoputa od Subotice do Niša, od Beograda do granice sa Hrvatskom i od Ljiga do Preljine, povremeno i Ibarsku magistralu, ali je u planu da se kontrola proširi i na još neke važnije magistralne pravce, piše Dnevnik a prenosi portal 021.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svi automobili sa jakim motorima potpuno su novi, tamne su boje i imaju standardne registarske oznake raznih gradova u Srbiji. Iako se ne radi o super-sportskim automobilima koje koriste razvijenije zemlje, ova vozila su sasvim dorasla zadatku.

Pre svega, nisu upadljiva, a imaju snažne motore koji lako dostižu brzinu od 200 kilometara na čas. Koriste najmoderniju tehnologiju za snimanje i praćenje vozila, a njima upravljaju specijalno obučeni vozači.

Radi se o uređajima koji istovremeno mogu detektovati saobraćajne prekšaje u tri i više saobraćajnih traka putem 12 kamera postavljenih u branicima. Ove kamere u svim meteorološkim uslovima mogu snimiti sve vrste prekršaja. Imaju i sistem koji sam prepoznaje tablice tako da saobraćajci istog trenutka mogu da provere da li postoji potraga za njima i da li je vozilu istekla registracija.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Milena Đorđević Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Milena Đorđević

Elektronski sistem snimanja montiran u automobilu, ne pokriva samo prostor ispred vozila, nego i sa strane i iza, a novi presretači mogu da mere čak i brzinu automobila koji dolazi u susret, sa zanemarljivom mogućnošću greške. Visok kvalitet opreme omogućava snimanje pri svim vremenskim uslovima, pa čak i noću, a presretači mogu da budu i zaustavljeni pored puta i registruju brzinu kretanja vozila.

Institucija policijskih "presretača", odnosno neobeleženih vozila koja patroliraju autoputevima jedno je od najefikasnijih sredstava sprovođenja zakona o bezbednosti u saobraćaju. Podsetimo, nedavno je jedan gastarbajter na ovaj način zaustavljen kod Novog Sada, a registrovana mu je brzina od 270 km/h.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan sd

    9. januar 2017 | 12:14

    Bolje bi bilo da nabavite vozila za održavanje puteva i čišćenje snega.

  • дејан

    9. januar 2017 | 11:36

    Само на деоници од аеродрома па до границе са Хрватском редовно видим оне који возе далеко изнад дозвољених 120 км/сат. Посебно ме иритира јер међу тим насилницима преовлађују возила из Словеније, Бугарске и Црне Горе. Исти ти када пређу у ХР поштују прописе јер су свесни да је шанса да буду кажњени готово 100%. У Аустрији је то већ 100%. Волео бих да наша полиција на том трајекту уведе најстрожију контролу јер је очигледно да нас неки странци сматрају "банана републиком" па нам угрожавају свакодневно животе и имовину.

  • zoka

    9. januar 2017 | 11:34

    A sta jos da povecaju bre ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA