Ledeni talas ne jenjava: Vanredna situacija u 13 opština, dva smrtna slučaja, evakuisano 139 ljudi

Najviše evakuisanih je u Vranju i okolini, naglašava on i dodaje da je tamo bilo najviše intervencija, dopremanja hrane, pomoći bolesnim ljudima

  • 1

U 13 opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija, a danas počinje i dopremanje nafte ugroženim opštinama, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Sava se pretvorila u Arktik: Neverovatne fotografije sa keja 10. januara

 

(UŽIVO) Krenuli smo do zaleđene Save, pođite s nama u snežnu avanturu do reke (LIVESTREAM)

 

ONI SU HEROJI SRBIJE: Ovako su se vatrogasci probijali kroz smetove i snežnu oluju, da bi spasili bolesnu ženu (FOTO)

 

On kaže da je od Badnjeg dana, kada je počeo ledeni talas, do danas evakuisano 139 ljudi.

 

- Danas počinje i preraspodela nafte po opštinama po njihovim zahtevima, što će im omogućiti da se lakše nose sa nevoljama i angažuju mehanizaciju. Za petak je najavljeno blago otopljenje, koje će trajati nekoliko dana, a onda nas čekaju nove nevolje - kaže Marić.

 

Najviše evakuisanih je u Vranju i okolini, naglašava on i dodaje da je tamo bilo najviše intervencija, dopremanja hrane, pomoći bolesnim ljudima.

 

- U tom kraju pojačali smo mehanizaciju, dopremili motorne sanke, i nadam se da ćemo uspeti veliki broj ljudi da spasemo - kaže Marić i dodaje da je trenutno na terenu angažovano više od 300 vatrogasaca spasilaca u svim ugroženim opštinama, ali da se kordinira i sa Žandarmerijom i vojskom koji se angažuju po potrebi.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Govoreći o smrtnim slučajevima on kaže da tu treba biti oprezan, da su potvrđena dva smrtna slučaja zbog smrzavanja, a za dva se čeka medicinska potvrda.

 

Marićev zamenik Boban Stevanović rekao je ranije danas da je ledeni talas u Srbiji do sada je odneo šest žrtava, evakuisano je 130 osoba, a iz smetova su izvučena 73 vozila.

 

Stevanović je za RTS kazao da je zbog snežnih nanosa i niskih temperatura trenutno najteža situacija na Pešteru, istoku, jugoistoku i delu zapadne Srbije.

 

- Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske - rekao je Stevanović navodeći da su iz smetova do sada izvučena 73 vozila.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

On je kazao da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove na osnovu čijih procena će biti donete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i dodao da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

 

Zbog visine snežnog pokrivača i izuzetno niske temperature vanredna situacija sinoć je proglašena u Ivanjici, dok je to ranije učinjeno u 11 opština.

 

U Sjenici je jutros malo manje hladno, izmerena temperatura je minus 21 stepen, dok je na Pešteru minus 27 stepeni. Visina snega je oko 30 centimetara.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

U većini krajeva jutros je izmereno od pet do 10 centimetra novog snega, a meteorolozi najavljuju da će tokom dana biti hladno, mestimično sa snijegom.

 

Upitan da li postoji opasnost od porasta vodostaja reka zbog topljena snega, Stevanović je kazao da se prate procene Hidrometeorološkog zavoda kao i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja snega.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEBI

    11. januar 2017 | 14:39

    Strasne posledice globalnog zagrevanja Evo kod mene sve otvoreno kuvam se Cak se i voda stegla od toplote

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA