Tramp oduševio Vol Strit: Ukinuo Obaminu regulativu banaka

Trampova administracija tvrdi da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima

  • 1

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je juče uredbu kojom se naređuje revizija Dod-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija, prenosi BBC.

 

Pre Trampa samo jedan američki predsednik je otpustio državnog tužioca - nakon 8 meseci je SMENJEN!

 

OVO JE SRPSKI VUK SA VOL STRITA: U školi mu drugovi kupovali užinu, a sada je bankarski Bog! (FOTO)

 

Taj zakon bio je odgovor Baraka Obame na katastrofalnu finansijsku krizu iz 2008./2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke, uglavnom njihov investicioni deo, i rejting agencije.

 

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.R--a i Velike depresije 30-ih godina prošlog stoleća, a ime je dobio prema dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu. Od stupanja zakona na snagu mnogi ljudi na Vol Stritu mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Prošle nedelje je Tramp, izabran na krilima otpora establišmentu, rekao ono što je Vol Strit želeo da čuje godinama.

 

- Dod-Frank je katastrofa. Napravićemo velike promene u vezi sa time -  rekao je Tramp za zakon kojim je, između ostalog, kreirana i Kancelarija za zaštitu potrošača čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače.

 

Glavni ciljevi tog zakona bio je da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama poreskih obveznika mora da spasava banke koje su "prevelike da bi smele da propadnu".

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Trampova administracija tvrdi, međutim, da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su u pitanju velike banke i velike firme.

 

Naravno, ovakva vest je izazvala talas oduševljena na Vol Stritu i evropskim berzama.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA