≫ 

KATAKLIZMA U AMERICI: Džinovska rupa na brani se i dalje širi, niko ne zna šta je uzrok (VIDEO)

Inženjeri su zbunjeni njenom pojavom i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja dela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa rečnim koritom reke Pero

  • 13

Na prelivniku brane „Orovil“, koja je sa 230 metara najviša u SAD, pojavila se ogromna rupa koja se i dalje širi, ali vlasti tvrde da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini, navodi Ej-Bi-Si njuz.

 

JEZIV POTOP: Pogledajte snimak brane u Ovčarsko-kablarskoj klisuri!

 

Ranije ove nedelje na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

 

Inženjeri su zbunjeni njenom pojavom i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja dela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa rečnim koritom reke Pero.

 

Budući da zbog velikih voda nema izbora, Odsek za vodene resurse Kalifornije nastavio je da ispušta vodu preko oštećenog prelivnika, ali je i obezbedio lokalno stanovništvo – 16.000 stanovnika gradića Orovil nije u opasnosti, prenosi RTS.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Integritet brane nije narušen ni na koji način, zato što je problem u prelivniku, a ne u brani - istakao je portparol Odseka, Erik Si.

 

Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA