Surova istina koja ledi krv u žilama: 334 mališana u Srbiji se bori sa malignim bolestima

U uzrastu do 19 godina, U Srbiji je umrlo 49 dece, a skoro dve trećine preminule dece bilo je uzrasta do 15 godina

  • 6

Od malignih bolesti u Srbiji je obolelo 334 dece do 19 godina, a najzastupljeniji oblici raka su leukemije, tumori mozga i limfomi, saopštio je Institut za javno zdravlje uoči obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti.

Donacija Agencije za lekove bolesnoj deci

U uzrastu do 19 godina, U Srbiji je umrlo 49 dece, a skoro dve trećine preminule dece bilo je uzrasta do 15 godina.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo dve trećine novoobolele dece bilo upravo uzrasta do 15 godina, upozoravaju iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Tri grupe oboljenja - leukemije, tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljenje maligne bolesti u dečjem uzrastu, odnosno gotovo polovinu svih malignih bolesti dečjeg uzrasta i upravo te bolesti najčesći su razlog smrti.

Leukemije su najčešće maligne bolesti u dečijem uzrastu, od kojih boluje 30 odsto obolele dece, slede tumori mozga sa 11,5 odsto i limfomi sa šest odsto.

Večeras šaljete SMS života: Svi u akciju za Ognjena

Inače, u svetu godišnje više od 160.000 dece oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti.

Foto: KBC Rijeka Foto: KBC Rijeka

Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda, ukazuju iz Batuta.

Pomozite mom bati, ne dam da ode na nebo: Stojan (5) boluje od leukemije, a rođeni brat će mu donirati koštanu srž

U tom smislu, ističu da je najvažniji zadatak zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice edukacija dece i adolescenata, kao i njihovih roditelja o značaju prevencije, prvenstveno sticanjem zdravih životnih navika.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti uspostavio je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja sveta.

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

Taj dan se obeležava svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    13. februar 2017 | 13:15

    Зашто о томе ћути српска власт? Није згодно упрти прст у ЕУ и НАТО, кад се тако боре да уђу у исте организације, иако је већина народа против. Лицемерство. Сад су заокупљени пропагандом и новим гласањем у априлу. Ми више не треба да бирамо ни председника ни премијера, ми бирамо овај пут 'краља', јер ОН о свему одлучује. Не знам шта би он урадио да је његово дете у питању. Дефинитивно би га послао у иностранство да се лечи, док други нису у могућности. Срамота огромна за државу.

  • Јасмина

    13. februar 2017 | 12:34

    Тужна истина која заист леди крв у жилама...

  • BASA

    13. februar 2017 | 12:29

    Zasto se neispitaju podrucja u kojima zive , stepen ozracenosti , ako su u blizini teritorije koja je bombardovana ! Do sada niko nije ispitao , koji je stepen radijacije zgrada koje su bombardovane u ,Beogradu ! Kao i u celoj zemlji ! Kada se zna da treba da prodje vise od 1000-u godina , da bi se ocistila zracenja " osiromasenog uranijuma " ! O tome su pisale , sve novine posle bombardovanja , cak i pricali strani strucnjaci iz tih oblasti ! Kako to mi zaboravimo ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA